Iohannis, la primirea Premiului Carol al IV-lea: Suntem aici să reafirmăm că UE este unită

Suntem aici ca să reafirmăm faptul că Uniunea Europeană este unită în jurul valorilor sale fondatoare, în care România şi românii cred cu toată puterea, a declarat sâmbătă preşedintele Klaus Iohannis la ceremonia de decernare a premiului Carol al IV-lea.

562 afișări
Imaginea articolului Iohannis, la primirea Premiului Carol al IV-lea: Suntem aici să reafirmăm că UE este unită

FOTO Iohannis/Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a spus în alocuţiunea rostită în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului European Carol al IV-lea al Federaţiei Germanilor Sudeţi pentru 2020, la Hof, în Germania, că ceremonia de sâmbătă are o dublă semnificaţie pentru că, în acest an, se aniversează trei decenii de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa.

Şeful statului susţine că una dintre cele mai importante valori pe care le împărtăşim le împărtăşeşsc cele două ţări este pacea.

„Prin războiul declanşat împotriva Ucrainei, Federaţia Rusă atacă, de fapt, principiile democratice care stau la temelia societăţilor noastre. De aceea, salut decizia dumneavoastră de a acorda Premiul Carol al IV-lea pentru anul 2022 Preşedintelui Ucrainei, domnul Volodâmâr Zelenski. Poporul ucrainean, pe care Domnia sa îl reprezintă cu onoare şi curaj, a devenit un simbol al luptei pentru libertate şi demnitate şi al dreptului popoarelor de a-şi decide suveran calea de dezvoltare. Astăzi suntem aici, împreună, ca să reafirmăm cu tărie faptul că Uniunea Europeană este unită în jurul valorilor sale fondatoare, în care România şi românii cred cu toată puterea: libertate, democraţie, stat de drept, solidaritate, cooperare şi respect reciproc”, a spus Iohannis.

El a vorbit despre protecţia pe care statul român o acordă persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

„România a semnat şi ratificat principalele acorduri internaţionale în domeniul drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a adus legislaţia internă la nivelul celor mai înalte standarde din domeniu. Astfel, a fost construit treptat un sistem complex, bine articulat şi stabil, de protecţie a minorităţilor naţionale, România fiind considerată un model la nivel regional şi european în acest sens”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis susţine că UE a găsit hotărârea şi puterea de a vorbi cu o singură voce, acum când securitatea europeană este pusă la grea încercare în Estul continentului.

„Reacţia Europei la războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi la criza umanitară, generată de această agresiune sângeroasă, arată că europenii îşi unesc forţele pentru a ajuta la nevoie. Am reacţionat solidar, cu curaj şi în acelaşi timp cu compasiune. Sprijinul oferit de ţara noastră pentru poporul ucrainean greu încercat, pentru toţi cei care caută refugiu din calea războiului, s-a manifestat în România prin solidaritatea şi spiritul umanitar al cetăţenilor, intervenţia integrată şi rapidă a autorităţilor, a societăţii civile. Peste 1 milion de ucraineni au venit la noi, iar toţi cei care au decis să rămână sunt sprijiniţi prin accesul la locuri de muncă, şcoală, sănătate. Peste 30.000 de copii ucraineni sunt integraţi în sistemul de învăţământ românesc”, a mai spus Iohannis.

Asociaţia Germanilor Sudeţi a decis în anul 2020 să acorde premiul Carol al IV-lea preşedintelui Klaus Iohannis, ca o recunoaştere a meritelor sale în ceea ce priveşte înţelegerea şi cooperarea dintre popoarele şi ţările Europei Centrale.

În contextul pandemiei, ceremonia nu a putut fi organizată, fiind reprogramată pentru 4 iunie 2022, dată la care se sărbătoreşte şi Ziua Germanilor Sudeţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici