Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. „Sancţionarea derapajelor antidemocratice este necesară pentru progresul României”

  • Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.
  • Şeful statului a vorbit despre momentul istoric 23 august 1939, regimurile totalitare, Regele Mihai I, dar şi despre pandemia de COVID 19.
242 afișări
Imaginea articolului Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. „Sancţionarea derapajelor antidemocratice este necesară pentru progresul României”

Iohannis, mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. „Sancţionarea derapajelor antidemocratice este necesară pentru progresul României”

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că „infamul Pact Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, a reprezentat începutul tragediei Europei, un moment care a deschis calea unor abuzuri fatale şi a sfâşiat teritorii prin împărţirea Europei Centrale şi Răsăritene în sfere de influenţă. Aşa-zisul pact de neagresiune a sfârtecat năzuinţele şi idealurile naţiunilor europene, deschizând calea celui de-al Doilea Război Mondial, cu implicaţii dezastruoase pentru omenire”.

Klaus Iohannis a menţionat regimurile totalitare care au schimbat faţa umanităţii, deportările în masă, crimele, foametea, tortura, dezinformarea şi încălcarea flagrantă a legii. Preşedintele a mai spus că prin „comemorarea victimelor fascismului şi comunismului, a acelor oameni care şi-au sacrificat viaţa şi libertatea în lupta pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dar şi a valorilor şi principiilor democratice, se face un gest obligatoriu şi necesar pentru a împiedica evoluţii reprobabile ale istoriei”.

În mesajul său, preşedintele Iohannis l-a menţionat pe regele Mihai I care a avut un rol important în momentul 23 august 1944.

„Astăzi, evocăm, totodată, gestul plin de curaj, înfăptuit la 23 august 1944, al Regelui Mihai I, cel care a fost loial naţiunii române şi care, cu responsabilitate şi îndârjire, alături de Armata română, a reuşit să rupă alianţa toxică cu Germania nazistă. Să păstrăm vie lecţia acelui important moment de abilitate politică drept un simbol al verticalităţii, unităţii şi moralităţii”, a transmis preşedintele României.

Klaus Iohannis a vorbit şi despre pandemia de COVID 19

„Trăim, în prezent, într-un context marcat de provocări complexe care reclamă acţiuni concrete din partea noastră, a tuturor. Pandemia de COVID-19 nu este doar o criză sanitară fără precedent, ci şi o piatră de încercare a solidarităţii şi unităţii, exploatată abil de lideri de opinie şi politicieni populişti. Ideologiile radicale, glorificarea călăilor, precum şi curentele extremiste şi tentativele de distorsionare a istoriei ameninţă societăţile democratice de la nivel global şi riscă să vulnerabilizeze progresele înregistrate până acum. Ignorarea acestor pericole va amplifica această hidră care se hrăneşte cu indiferenţă şi pasivitate”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Statul de drept, valorile democratice, drepturile şi libertăţile fundamentale, pacea şi stabilitatea sunt bunuri câştigate cu preţul vieţii, iar vigilenţa şi sancţionarea rapidă a tuturor derapajelor antidemocratice reprezintă atitudini obligatorii pentru garantarea progresului României europene, a precizat Klaus Iohannis.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului. În România comemorarea se face din anul 2011.

CITEŞTE ŞI: 23 august. Ziua în care România a întors armele. Istoria unei zile cu mai multe conotaţii pentru români

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici