Iohannis: România este de acord să fie condiţionată acordarea fondurilor europene de statul de drept

România este de acord cu proiectul prin care acordarea fondurilor europene pentru un stat din UE să fie condiţionată de respectarea statului de drept, a declarat, vineri, la Bruxelles, Klaus Iohannis. Preşedintele a spus că specialiştii "mai au mult de lucru" până când vor elabora criterii concrete.

3262 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România este de acord să fie condiţionată acordarea fondurilor europene de statul de drept

Iohannis: România este de acord să fie condiţionată acordarea fondurilor europene de statul de drept

"Este destul de complicat de legat finanţarea de fonduri europene de statul de drept. Trebuie să vă spun foarte clar. România nu se opune la acest mecanism. Suntem de acord să se lege acordarea fondurilor de respectarea statului de drept, însă specialiştii mai au foarte mult de lucru până când elaborează criterii foarte concrete care se pot aplica. Suntem de acord şi sprijinim această iniţiativă. Dacă se ajunge la o procedură clară, noi suntem ok cu ea", a afirmat Klaus Iohannis, înainte de întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat în ianuarie 2019 de Parlamentul European.

Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat după negocieri de Parlamentul European şi de Consiliul European.

Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.

În martie 2019, statele UE s-au declarat favorabile înfiinţării unui grup de lucru care să analizeze posibilitatea instituirii unui astfel de mecanism.

După ce a primit votul Parlamentului UE pentru numirea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi-a exprimat susţinerea pentru acest demers.

"În acest mod, vom evita să arătăm cu degetul doar spre anumite state membre; vom face astfel încât să fie evaluate toate ţările", a spus la vremea aceea von der Leyen.

Întrebată cum vor fi aplicate regulile pentru toate ţările UE în condiţiile în care Germania şi Franţa nu au fost sancţionate pentru nerespectarea limitelor privind deficitul bugetar, şefa Comisiei Europene a precizat: "Aceleaşi criterii sunt valabile pentru toată lumea. Experienţa mea politică îmi sugerează că respectarea regulilor destinate tuturor este singurul fundament pentru menţinerea unui anumit echilibru între puterile influente în lume. Noi apărăm ordinea bazată pe reguli, iar acest lucru se aplică şi în UE. Cu cât ne îndepărtăm mai mult de regulile stabilite, cu atât mai puţin vom fi capabili să ajungem la un echilibru şi să fim corecţi cu cetăţenii".

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici