Iohannis: România priveşte investiţia în parteneriatul cu SUA ca pe o garanţie pentru modernizarea sa

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la 5 ani de la extinderea parteneriatului strategic cu SUA, că România este unul dintre cei mai de încredere parteneri, precizând că e nevoie şi de consolidarea dimensiunii economice şi că investiţia în parteneriat este o garanţie pentru modernizarea sa.

273 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România priveşte investiţia în parteneriatul cu SUA ca pe o garanţie pentru modernizarea sa

Iohannis: România priveşte investiţia în parteneriatul cu SUA ca pe o garanţie pentru modernizarea sa (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Cooperarea bilaterală în domeniul politico-militar şi de securitate a atins un nivel deosebit de excelenţă, ilustrat inclusiv prin operaţionalizarea proiectului strategic al Facilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice din cadrul Bazei Deveselu şi de implementarea măsurilor cuprinse în Iniţiativa de Reasigurare Europeană, promovată de SUA. Totodată, România şi SUA vor coopera îndeaproape pentru implementarea deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia", se arată în mesajul preşedintelui cu ocazia împlinirii a cinci ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii.

Pe lângă colaborarea la nivel economic, Iohannis a evocat şi admiterea României în programul Visa Waiver. "Concomitent cu amplificarea cooperării în domeniul politico-militar şi de securitate, dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic, România şi SUA acţionează permanent pentru dinamizarea relaţiilor economice prin creşterea volumului schimburilor comerciale şi a investiţiilor. Trebuie totodată să continuăm să lucrăm împreună şi pentru consolidarea dimensiunii de cercetare, ştiinţă şi inovare şi în domeniul contactelor inter-umane, inclusiv pentru admiterea României în programul Visa Waiver, având în vedere că popoarele noastre <<împărtăşesc o istorie comună de legături strânse>>, aşa cum menţionează Declaraţia Comună", potrivit sursei citate.

Preşedintele a mai spus că, în actualul context european şi global, România este "unul dintre cei mai de încredere şi predictibili parteneri strategici ai SUA" şi va continua, alături de partea americană, eforturile de promovare a valorilor democratice.

"România este hotărâtă ca, împreună cu Statele Unite, să investească în continuare în substanţa strategică a cooperării bilaterale, privind această investiţie ca pe o garanţie pentru modernizarea sa", a mai spus şeful statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici