Iohannis: România susţine începerea negocierilor de aderare a Serbiei la UE până la sfârşitul anului

România susţine începerea efectivă a negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană până la sfârşitul anului, a declarat, joi, la plecarea în Serbia, preşedintele Klaus Iohannis, precizând că ţara vecină este un partener cheie pentru Bucureşti. .

195 afișări
Imaginea articolului Iohannis: România susţine începerea negocierilor de aderare a Serbiei la UE până la sfârşitul anului

Iohannis: România susţine începerea negocierilor de aderare a Serbiei la UE până la sfârşitul anului (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"Dorim să reiterăm interesul României pentru această regiune a Balcanilor de Vest", a spus preşedintele, precizând că aderarea Serbiei la UE este o "etapă esenţială", iar România susţine începerea efectivă a negocierilor de aderare până la sfârşitul acestui an.

Iohannis va avea întâlniri cu omologul său sârb, Tomislav Nikolić, cu prim-ministrul, Aleksandar Vučić, şi cu preşedintele Parlamentului, Maja Gojković, iar un punct important pe agenda vizitei oficiale de o zi va fi întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii românilor.

Şeful statului a insistat asupra faptului că Serbia joacă un rol important din perspectiva stabilităţii regionale şi este un partener cheie al României, avându-se în vedere "dinamizarea relaţiei bilaterale ". El a adăugat că există interes de ambele părţi pentru proiecte de infrastructură, fie că e vorba despre transport sau energie.

De asemenea, preşedintele a precizat că existenţa unei comunităţi române în Serbia şi a unei comunităţi sârbe în România reprezintă "un avantaj care trebuie valorificat la întregul său potenţial", adăugând că trebuie întărit rolul acestor comunităţi.

Negocierile de aderare ale Serbiei la Uniunea Europeană au fost deschise în mod oficial, în ianuarie 2014, la Bruxelles, lansându-se astfel un lung proces care se concentrează asupra problemei-cheie a recunoaşterii Kosovo

Serbia a obţinut statutul oficial de candidat în martie 2012, însă Bruxelles-ul a anunţat deschiderea negocierilor abia un an mai târziu, după ce Serbia a ajuns, în aprilie 2013, la un acord considerat "istoric" asupra normalizării relaţiilor sale cu Kosovo.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici