Iohannis: Trebuie să continuăm extinderea Uniunii Europene, pentru că astfel vom deveni mai puternici

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în cadrul recepţiei de Ziua Europei, că trebuie să continuăm extinderea Uniunii Europene pentru că astfel vom deveni mai puternici iar România este, astăzi, nu doar un stat profund ataşat valorilor UE ci şi susţinător al adâncirii integrării europene.

452 afişări
Imaginea articolului Iohannis: Trebuie să continuăm extinderea Uniunii Europene, pentru că astfel vom deveni mai puternici

Iohannis: Trebuie să continuăm extinderea Uniunii Europene, pentru că astfel vom deveni mai puternici (Imagine: Administraţia Prezidenţială)

”Puţine zile din calendar au darul de a vorbi deopotrivă despre trecut, prezent şi viitor. Puţine zile sunt încărcate în egală măsură de amintirea unor evenimente dureroase din istorie, dar şi de speranţă. 9 mai este o asemenea zi. Mă bucur că avem ocazia de a o celebra împreună şi vă mulţumesc că sunteţi aici. Marcăm Ziua Europei, dar şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Această zi este, însă, una aparte şi pentru că se împlinesc 138 de ani de la momentul proclamării independenţei de stat a României, obţinută cu jertfa a mii de români. Toate acestea se cuvin a fi amintite şi onorate astăzi”, a spus şeful statului în discursul susţinut la Palatul Cotroceni.

El a mai arătat că au trecut 65 de ani de la Declaraţia lui Robert Schuman, care a pus bazele proiectului de integrare europeană, prin crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului. Curajul, viziunea şi acţiunea unor lideri politici precum Konrad Adenauer, Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide de Gasperi, Walter Hallstein a însemnat începutul celei mai lungi perioade de pace şi prosperitate pentru statele care au fost parte din acest proiect.

”Europa cetăţenilor este un spaţiu al libertăţii şi democraţiei, al dialogului şi diversităţii, al prosperităţii şi şanselor egale. Aş vrea să folosim acest prilej pentru a reflecta la ce ne dorim să fie Europa pentru fiecare dintre cetăţenii săi şi cum o putem face mai puternică în serviciul lor. Perioada pe care o traversăm nu este una deloc simplă. Numeroase provocări - de la cele de securitate la cele economice, de la cele instituţionale la cele legate de migraţie - ne încearcă angajamentul, determinarea şi capacitatea de acţiune comună. Trebuie să fim conştienţi de ele, dar nu să ne sperie. Nu există construcţie durabilă care să nu fi avut de trecut teste şi de înfruntat circumstanţe”, a apreciat preşedintele Iohannis.

Potrivit şefului statului, în faţa provocărilor de securitate trebuie să fim solidari, în faţa xenofobiei şi extremismului să fim uniţi pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor, a valorilor toleranţei şi incluziunii, a unităţii în diversitate care exprimă cel mai bine esenţa Uniunii Europene în faţa scepticismului şi îndoielii, să fim curajoşi în a continua şi consolida procesul de integrare europeană şi de extindere şi în faţa dificultăţilor economice, să răspundem prin soluţii comune şi instituţii eficiente.

”Avem nevoie de o Uniune Economică şi Monetară puternică, cu o Uniune Bancară funcţională. Avem nevoie de o Piaţă Internă fără bariere. Şi de o Uniune a Energiei care să ne asigure securitatea energetică. Trebuie să consolidăm Spaţiul Schengen ca singură opţiune viabilă pentru siguranţa cetăţenilor noştri. Trebuie să continuăm extinderea Uniunii pentru că astfel vom deveni mai puternici”, a declarat Klaus Iohannis în discursul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici