Ion Iliescu, "trimis" la Jilava de Nica Leon şi Lorin Fortuna

Reuniunea aniversară cu tema "18 ani de la înfiinţarea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională" a început cu o altercaţie verbală între Nica Leon şi Ion Iliescu, primul acuzându-l pe fostul preşedinte că este un "criminal" şi susţinând că Iliescu i-a replicat printr-o înjurătură.

4 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu, "trimis" la Jilava de Nica Leon şi Lorin Fortuna

Schimb dur de replici Ion Iliescu - Nica Leon, la reuniunea aniversară a CPUN

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 organizează, marţi, la Palatul Parlamentului, masa rotundă cu tema "18 ani de la înfiinţarea Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională".

După ce a intrat în sală, înaintea începerii şedinţei, Ion Iliescu a făcut un tur al participanţilor la reuniune, pentru a-i saluta şi a da mâna cu ei. Când a ajuns în dreptul lui Nica Leon, fostul şef al statului a avut neplăcuta surpriză de a-i fi refuzat salutul. Nica Leon nu i-a întins şi el mâna lui Iliescu, acuzându-l chiar că este un "criminal".

"I-am spus: «Tu, un criminal, cum îţi permiţi să dai mâna cu mine?». Iar el mi-a zis: «Du-te-n aia mă-tii»", a relatat ulterior Nica Leon.

El a susţinut că, în urmă cu mai mulţi ani, a depus plângere penală împotriva lui Ion Iliescu, iar, prin gestul de a-i întinde mâna, fostul preşedinte ar putea insinua retragerea plângerii.

Alţi participanţi la dezbatere au susţinut, însă, că Iliescu "nu l-a înjurat de mamă" pe Leon, ci i-a adresat apelativul "puşlama".

Întrebat ce s-a întâmplat între el şi Nica Leon, Iliescu a răspuns calm: "Am să sugerez tuturor să facă abstracţie de această chestiune. El m-a jignit, nu eu. E stilul lui, aşa a fost el şi în CPUN".

Lorin Fortuna a luat cuvântul, în deschiderea reuniunii, spunând că nu este de acord ca Ion Iliescu să prezideze şedinţa.

Fortuna a acuzat faptul că Institutul Revoluţiei Române (IRR) este "taxat" drept "institutul lui Ion Iliescu" şi îşi foloseşte logistica şi revistele pentru a promova opiniile lui Ion Iliescu şi persoana acestuia.

La rândul său, Nica Leon a spus că nu este de acord ca "un infractor" să fie preşedintele IRR, arătând că Ion Iliescu nu are "nicio contribuţie" la Revoluţie.

În opinia lui Nica Leon, Iliescu ar putea fi preşedintele "contrarevoluţiei", pentru că, în acea perioadă, ori a stat acasă, ori "dădea telefon la Ambasada Sovietică".

Atât Fortuna, cât şi Nica Leon au ridicat tonul când şi-au exprimat opiniile, iar şedinţa a fost pe punctul să degenereze într-o mică altercaţie, atunci când unul dintre participanţi s-a repezit spre Nica Leon, iar Fortuna s-a ridicat de pe scaun să îl apere.

"Este inadmisibil să nu fim în stare, nici măcar după 18 ani, să ne ţinem cumpătul şi să salutăm o ceremonie înaltă: majoratul CPUN. Insist să avem demnitate, decenţă", a spus Eugenia Iorga, care a cerut ca dezbaterile să fie prezidate de Ion Iliescu.

"Domnul Fortuna, am înţeles. Dă-mi voie să îţi răspund! Dă-mi voie dragă să îţi răspund", i s-a adresat Iliescu lui Lorin Fortuna, în timp ce Nica Leon se adresa audienţei, arătând că "un individ care are două dosare penale nu poate conduce o astfel de reuniune", ci trebuie să meargă "la Jilava".

Disputa a fost calmată chiar de Ion Iliescu. "Domnu' Fortuna, te rog să ai puţintică răbdare, vorba lui Trahanache", a intervenit Iliescu, arătând că acceptă să nu conducă şedinţa, propunând ca de acest lucru să se ocupe Ion Scurtu, directorul ştiinţific al IRR.

"Vedeţi că se refac, într-un fel, anumite scene de la CPUN. Ne-am obişnuit cu figura lui Nica Leon în şedinţele CPUN. Eu speram că după 18 ani s-a maturizat şi el ca şi societatea nostră. Îmi pare rău să văd ieşiri absolut identice cu cele cu care ne-am obişnuit. Dar să-i solicităm să respecte adunarea", a mai spus Iliescu.

La ora transmiterii acestei ştiri, disputa dintre membrii CPUN continuă în holul sălii de şedinţă, între Nica Leon şi Cristi Iliescu.

La reuniune participă, printre alţii, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Petre Roman, Nica Leon, Iosif Boda, Gelu Voican Voiculescu, Cazimir Ionescu, Victor Surdu, Răzvan Theodorescu.

În repetate rânduri, pe durata funcţionării CPUN, Nica Leon a avut dispute cu Ion Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici