Ionel Dancă, despre modificarea OUG 114: Noul indice de referinţă nu garantează românilor că scad ratele

Purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă a declarat, legat de modificările la OUG 114/2018 fiscală, că noul indice de referinţă nu garantează românilor scăderea ratelor pe care le au la bănci. Liberalul a cerut demisia ministrului Eugen Teodorovici pentru actul normativ adoptat, vineri, de Guvern.

311 afișări
Imaginea articolului Ionel Dancă, despre modificarea OUG 114: Noul indice de referinţă nu garantează românilor că scad ratele

Dancă, despre modificarea OUG 114: Noul indice de referinţă nu garantează românilor că scad ratele

„Noul indice nu garantează românilor că vor scădea ratele la bancă. Eu îi invit pe români şi să decidă ei în cine au încredere, în Dragnea, Vâlcov, Teodorovici, care spun că vor scădea ratele la bancă sau să se uite la cifrele de pe piaţa interbancară, care arată că într-o lună pot scădea, într-o lună pot creşte, depinde foarte mult de cine şi cum guvernează această ţară. Românii trebuie să înţeleagă că aceste evoluţii din zona interbancară nu sunt evoluţii lipsite de orice influenţă (...). Ele au cauze şi produc efecte, cauzele sunt cum este guvernată ţara, iar efectele se văd în creşterea costului, a riscurilor şi implicit a costurilor bancare. Propaganda PSD-ALDE încearcă să găsească un ţap ispăşitor în zona bancară pentru faptul că au crescut ratele românilor la bancă şi vor să facă vinovat pentru acest lucru sectorul bancar”, a afirmat Ionel Dancă, vineri, într-o conferinţă de presă.

Acesta a adăugat că noul indice este doar o nouă iluzie vândută românilor de către guvernarea PSD-ALDE.

„Propunerile de modificare ale Ordonanţei 114, modificate, astăzi, în şedinţa de Guvern, sunt o nouă iluzie vândută românilor. Vorbim despre un nou indice de raportare a dobânzilor bancare care să fie luat în calcul la calculul ratelor bancare, care se va dovedi şi de această dată o iluzie pentru românii care încă mai speră ca acest Guvern să revină la o politică stabilă şi echilibrată care să reducă riscurile economice şi ratele la bancă prin scăderea dobânzilor bancare”, a completat Dancă.

El a mai spus că a existat o directivă europeană privind protecţia consumatorilor atunci când a fost introdus indicele ROBOR, care este cel mai stabil şi predictibil instrument pentru cetăţeni cu privire la costul creditelor bancare.

„Atunci când a fost introdus indicele ROBOR a fost o directivă europeană privind protecţia consumatorilor şi analiza a rezultat că indicele ROBOR este cel mai stabil si predictibil, tocmai pentru a oferi o persepectivă cetăţenilor în ceea ce priveşte costul creditelor bancare. Mai mult decât atât, dacă este să analizăm ce se întâmplă cu ratele românilor la bancă de când guvernarea PSD-ALDE a început să legifereze şi să administreze ţara, adică din ianuarie 2017 până în prezent, o să vedem o creştere a ratelor bancare de peste 30%”, a explicat Dancă.

Liberalul a precizat că PSD-ALDE vor să găsească facă din sectorul bancar un „ţap ispăşitor” pentru creşterea ratelor bancare ale românilor.

„Aş vrea să mai adaug aici un element pentru că propaganda PSD-ALDE încearcă să găsească un ţap ispăşitor în zona bancară pentru faptul că au crescut ratele românilor la bancă şi vor să facă vinovat pentru acest lucru, sectorul bancar. (...) Da, există, de exemplu o diferenţă deranjantă între nivelul dobânzilor la depozite şi nivelul dobânzilor la credite. PNL susţine reducerea acestei diferenţe, însă această reducere se poate face prin creşterea intermedierii financiare, adică băncile să aibă mai multe credite şi să îşi câştige banii din volum, din cât mai multă activitatea, faţă de situaţia de acum unde avem un nivel de intermediere bancar, unul dintre cele mai scăzute din Europa”, a conchis Ionel Dancă.

Reacţia purtătorului de cuvânt al PNL vine după ce Guvernul a adoptat, vineri, proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici anunţând că prin schimbarea actului normativ nu vor mai exista discuţii privind manipularea ROBOR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici