Irineu Darău, senator USR: „Tensiunea acum este foarte mare în USR. Mi-ar plăcea să spun că nu există riscul ruperii”

  • „În USR este nevoie de un reset, de o schimbare majoră de macaz. Este tentaţia de a accepta că scădem în sondaje doar ca să fim aceiaşi la butoane în USR”
  • „Nu pot să ignor istoricul lui Cătălin Drulă. Dacă Drulă merge pe aceeaşi linie, cu aceleaşi metode, mă diferenţiez fundamental. Voi propune o alternativă fundamental diferită de echipa Barna”
  • „Noi suntem alternativa reală în USR Plus (...). Mă gândesc foarte serios ( n.r. să candidez pentru şefia USR). Sunt în această echipă Curaj cu care voi discuta. (...) . Noi nu am săpat falii între USR şi PLUS”
  • „Noua conducere din USR este de fapt vechea conducere. (...)S-ar putea ca pentru unii din partid să existe o temere. Astăzi, dacă eşti în cercurile restrânse la USR, poţi să-ţi impui doctrina personală”
  • „Rezultatul este că de 3 ani scădem în sondaje. Biroul Naţional USR trebuie să-şi recunoască greşelile. Cu aceiaşi oameni şi metode se va eşua”
  • „Preşedintele USR nu trebuie să fie automat şi candidatul la Preşedinţie”
1587 afișări
Imaginea articolului Irineu Darău, senator USR: „Tensiunea acum este foarte mare în USR. Mi-ar plăcea să spun că nu există riscul ruperii”
„Suntem clar într-o criză externă. Astăzi USR nu este unde trebuie. Nu am văzut niciun progres notabil în USR. În USR este aceeaşi majoritate în Biroul Naţional de 4 ani şi jumătate. Echipa Ghinea – Barna – Drulă s-a rupt de Dacian Cioloş şi a generat o nouă confruntare. Obiectivul USR trebuie să fie extern, dincolo de certuri. În USR, liderii mai degrabă au renunţat. Este greu să rezişti. Responsabilitatea înseamnă să rămâi până la capăt”, a declarat Irineu Darău, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.
 
Fost candidat pentru şefia USR, Irineu Darău consideră că este o problemă cu sistemul de vot în USR:
 
„Preşedintele USR a fost ales prin votul tuturor membrilor. Preşedintele USR avea o mare legitimitate. Biroul Naţional USR este însă ales prin delegaţi. Din cauza unui sistem de vot incorect, se ajunge la o altă cotă de reprezentare în USR. De multe ori, delegaţii pentru Congres se negociază de puterea USR de la centru. Eu ştiam matematic, înainte de Congres, că raportul din Biroul Naţional va fi de 14 la 11. Eu vorbesc de probleme mari de sistem în USR. Nu e firesc ca dintr-o filială să fie trimişi mai sus oameni care susţin o singură grupare. Am atras atenţia despre aceste sisteme care nu dau un rezultat corect şi incită la comportamente umane exagerate. Şi la noi s-a auzit despre acele autobuze ca anumiţi oameni să câştige alegerile. Noi suntem alternativa reală în USR Plus. Am propus un referendum în USR, nu s-a declanşat niciodată, cu încălcarea statutului”.
 
Irineu Darău a vorbit în emsiunea OFF/OnTheRecord şi despre demisiile din USR dar şi despre alternativa pe care o propune: „Este o problemă cu sistemul în USR. Membrii din diaspora pleacă cu sutele din USR pentru că nu-şi mai găsesc dreptatea. Noua conducere din USR este de fapt vechea conducere. Noua conducere trebuie să schimbe macazul. Noi suntem „echipa Curaj”: Allen Coliban, eu, Nicu Ştefănuţă, Cătălin Teniţă, Mihai Poliţeanu. Preşedintele USR ales prin vot universal are cea mai mare legitimitate. Cătălin Drulă trebuie să declanşeze alegeri în USR. Trebuie să vorbim despre performanţa Biroului Naţional USR. Instabilitatea internă a liderului USR este nefericită. Nu e uşor să tranşezi problematici grele în USR. Preşedinţii USR ar trebui să fie mai bine conectaţi cu membrii USR. În Biroul Naţional USR s-au preferat luptele. Mai bine se închideau într-o cameră până ieşea fum. Eu chiar cred că avem nevoie de reformă în USR”.
 
Despre momentul demisiei lui Dacian Cioloş de la şefia partidului, la doar 4 luni după ce a fost ales prin votul direct al membrilor, Irineu Darău a spus: 
 
„Mi s-a părut o capcană pe care Dacian Cioloş şi-a întins-o singur. Apoi cealaltă tabără a armat capcana şi mai tare. Este regretabil că în USR s-a ajuns aici. Aş fi preferat ca membrii USR să participe la şedinţe. După 3-4 luni de frustrări, fiecare echipă s-a dezis de cealaltă. Cătălin Drulă este în faţa unei alegeri foarte importante. Drulă are o şansă să renunţe la modul de forţă de a conduce USR. Echipa Ghinea – Barna – Drulă a condus autoritar USR. De acest moment depinde cariera politică a lui Drulă intern şi extern. (...) Opţiunea a fost să se dea publicităţii înregistrările din USR. Ar trebui să se găsească soluţii la masa discuţiilor, nu prin spectacolul extern. Nu văd o reformă reală în USR PLUS. Drumul prin care s-a ajuns aici nu a fost cel corect. Greşeala lui Dacian Cioloş este că nu a popularizat în partid ideile sale. Din 25, 24 tot la butoanele interne ale USR au rămas”.
 
Încurcă diversitatea democraţia din USR sau o întăreşte?, a fost întrebat senatorul USR. Iată ce a răspuns: „Diversitatea opiniilor întăreşte o democraţie. Eu susţin o deschidere a USR către societatea civilă. S-ar putea ca pentru unii din partid să existe o temere. Astăzi, dacă eşti în cercurile restrânse la USR, poţi să-ţi impui doctrina personală. Avem nevoie de un feedback din exterior în USR. Politicile publice ale USR nu trebuie să fie un joc de putere intern între oameni care vor să ajungă miniştri. Trebuie să redeschidem discuţia despre ideologie şi doctrină în USR. Trebuie să discutăm cum programul USR de guvernare se pliază pe nevoile românilor”
 
„Tensiunea acum este foarte mare. Mi-ar plăcea să spun că nu există acum riscul ruperii. Există şi alte falii în USR, nu numai cea dintre USR şi PLUS. Cătălin Drulă trebuie să oprească hemoragia din USR. Oamenii care pleacă din USR au tras foarte mult pentru partid. Rezultatul este că de 3 ani scădem în sondaje. Biroul Naţional USR trebuie să-şi recunoască greşelile. Cu aceiaşi oameni şi metode se va eşua. Congresul USR a trebui declanşat imediat. Pentru organizarea Congresului USR trebuie 2 luni. În USR trebuie să existe un preşedinte care să-şi asume mandatul până la capăt. Am putea avea un Congres în USR în perioada aprilie - mai”, a declarat Irineu Darău despre o potenţială ruptură în partidul proaspăt fuzionat.
 
Senatorul USR PLUS spune că se gândeşte serios să candideze din nou pentru şefia partidului:  „Mă gândesc foarte serios ( n.r. să candidez pentru şefia USR). Sunt în această echipă Curaj cu care voi discuta...Echipa funcţionează, suntem împreună, suntem chiar mai mulţi decât am fost la momentul alegerilor, încercăm să strângem toate energiile din USR Plus care sunt nemulţumite de stadiul actual, să venim cu soluţii pentru partid şi să ne constituim de fapt în alternativa – nu în calea 3, nu în calea 5 – în actuala paradigmă pe care echipa care a condus USR Plus în ultimii 4 ani şi jumătate. Vrem să demonstrăm că avem o viziune pentru partid diferită şi care va duce la performanţă. Indiferent de facţiuni, în USR trebuie să fie o echipă unită”.
 
„AUR s-a urcat pe o furie publică specifică acestor vremuri. AUR este un partid foarte obedient sistemului atunci când trebuie. AUR nu este un partid frecventabil. Şi AUR va avea probleme interne. Echipa Curaj s-a lărgit: sunt oameni de la USR şi PLUS. Noi nu am săpat falii între USR şi PLUS. Trebuie să respectăm drepturile şi libertăţile în interiorul USR. Trebuie să ne conectăm cu oamenii. Nu avem o politică de resurse umane în USR, aşa cum ar trebui. În USR, noi nu ne sprijinim pe aleşii locali. În USR este nevoie de un reset, de o schimbare majoră de macaz. Este tentaţia de a accepta că scădem în sondaje doar ca să fim aceiaşi la butoane în USR. Nu pot să ignor istoricul lui Cătălin Drulă. Dacă Drulă merge pe aceeaşi linie, cu aceleaşi metode, mă diferenţiez fundamental. Voi propune o alternativă fundamental diferită de echipa Barna”, afirmă Darău, vorbind despre candidatură şi scăderea partidului în sondaje.
 
Irineu Darău a afirmat pe Aleph News, în emisiunea OFF/OnTheRecord, că nu este neapărat obligatoriu ca şeful partidului să fie automat şi prezidenţiabilul USR pentru 2024:
 
„USR PLUS trebuie să aibă un candidat la Preşedinţie. Ca să avem şanse în 2024, în 2022 trebuie să avem un proces intern clar prin care să selectăm candidatul în 2023. Îmi doresc să ne fie greu să alegem între 3-5 prezidenţiabili. Trebuie să avem alegeri corecte în USR. Preşedintele USR nu trebuie să fie automat şi candidatul la Preşedinţie. Aş vrea să facem în 2023 un primaries extern în USR. (...) S-a greşit când am intrat la guvernare pentru că nu am negociat clar reformele. Nu sunt de acord că oamenii sunt demotivaţi că am ieşit de la guvernare. Există demotivare în USR din cauza conducerii, a pandemiei şi a USL 2.0. Rolul conducerii USR este să dea o direcţie membrilor. În Braşov am început deja conectarea cu strada, vrem să extrapolăm în ţară. Trebuie să ne ajutăm primarii să performeze. Cei peste 40 de primari vor fi vitrina USR în 2024”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici