Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara: România are potenţial pentru a-şi dobândi independenţa energetică

România este printre puţinele ţări din regiune care are potenţialul, ca într-o perspectivă scurtă spre medie, să-şi asigure independenţa energetică, consideră deputatul european Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara.

320 afișări
Imaginea articolului Iuliu Winkler, liderul UDMR Hunedoara: România are potenţial pentru a-şi dobândi independenţa energetică

Sursa foto: Facebook/Iuliu Winkler

Parlamentarul european a declarat, joi, la Deva, într-o conferinţă de presă, că România trebuie să utilizeze toate sursele de finanţare europene pe care le are la dispoziţie pentru a atinge acest obiectiv, de independenţă energetică.

„Trebuie să accelerăm utilizarea toate surselor europene pentru investiţii, cu precădere a celor care servesc obiectivelor de mediu. (...) România este printre puţinele state membre care poate în termeni reali şi într-o perspectivă vizibilă, vorbim de anul 2026 sau 2027, să atingă independenţa energetică pentru că avem potenţial în acest sens”, a subliniat Winkler.

Europarlamentarul a amintit de faptul că, săptămâna trecută, la Strasbourg, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a anunţat planul UE denumit REPowerEU care propune măsuri imediate pentru diminuarea efectelor crizei energetice. Iuliu Winkler a arătat că acest plan va permite României să folosească în continuare cărbunele pentru producerea energiei, devenit combustibil de tranziţie, în contextul în care UE îşi propune ca până în anul 2030 să reducă la zero dependenţa sa energetică faţă de Federaţia Rusă. În opinia europarlamentarului UDMR, faptul că ţara noastră, care are o bogată diversitate de resurse energetice, este avantajată în obţinerea independenţei energetice.

Deputatul european a mai amintit faptul că REPowerEU prevede ca toate statele membre să-şi asigure, până la începutul lunii octombrie, 90% din capacităţile de stocare a gazelor naturale cu scopul de a face faţă iernii viitoare.

El a adăugat că 25% din importurile de ţiţei din UE vin din Rusia, la fel 45% din importurile de gaz natural şi 45% din cele de cărbune.

„Această dependenţă extrem de ridicată este o vulnerabilitate pentru UE, de aceea urmează decizii importante, dar şi programe care să asigure finanţarea tranziţiei energetice în UE şi a reducerii până la eliminarea acestei vulnerabilităţi”, a afirmat europarlamentarul UDMR.

Iuliu Winkler a mai spus că la nivel global se manifestă trei consecinţe rezultate din suprapunerea efectelor războiului din Ucraina peste cele ale crizelor precedente, în primul rând peste cele generate de pandemia de coronavirus. Conform acestuia, este vorba despre majorarea preţurilor la energie, care se reflectă în creşterea preţurilor la produse şi servicii, mai este problema inflaţiei care încă din 2021 se manifesta la nivel global şi diminuarea încrederii în privinţa realizării de investiţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici