Kelemen: Alegerile parlamentare, marea provocare. Nu exclud intrarea la guvernare

Cea mai mare provocare pentru UDMR anul acesta o reprezintă alegerile parlamentare, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, care nu exclude posibilitatea intrării la guvernare după alegeri şi speră să nu fie exploatat extremismul în campanie.

486 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Alegerile parlamentare, marea provocare. Nu exclud intrarea la guvernare

Kelemen: Alegerile parlamentare, marea provocare. Nu exclud intrarea la guvernare

"Cele două provocări uriaşe în 2016 sunt alegerile locale şi apoi alegerile parlamentare. După aceste alegeri, lucrurile sigur că se vor schimba şi va depinde soarta societăţii de următorii cinci ani şi poate pe termen mai lung", a declarat joi Kelemen Hunor la RFI.

Liderul UDMR a explicat că pentru partidul său alegerile parlamentare sunt "o provocare uriaşă" din cauza pragului de 5%, dar speră ca UDMR să asigure o reprezentare proporţională a comunităţii de maghiari în Parlament.

"Provocarea uriaşă este la parlamentare, pentru că pragul de 5% pentru noi în fiecare an electoral este o provocare şi din cauza problemelor demografice în primul rând, dar sunt şi alte cauze. Eu sunt convins că în 2016 noi vom reuşi să asigurăm o reprezentare proporţională şi acest lucru este important. Dar pentru acest lucru trebuie să mobilizăm electoratul nostru, comunitatea maghiară, mult mai puternic decât am reuşit să o facem în 2012, de exemplu", a spus Kelemen.

Referitor la o eventuală intrare la guvernare a UDMR, Kelemen Hunor nu exclude această varintă. "În acest moment nu sunt eu foarte îngrijorat dacă vom fi la guvernare sau nu vom fi la guvernare. Eu cred că pentru noi important este să păstrăm reprezentarea proporţională în Parlamentul României şi apoi dacă lucrurile merg într-o anumită direcţie, sigur, nu exclud nici această variantă, nu pot exclude şi nici un om politic nu poate exclude varianta de a intra în Executiv", a spus Hunor.

În ceea ce priveşte alegerile locale, UDMR are în jur de 200 de primari şi obiectivul este păstrarea acestora. "La alegerile locale avem în jur de două sute, două sute şi ceva de primari, noi am fixat ţinta de a păstra acest număr de primari, putem adăuga două-trei-patru-cinci-şase localităţi, putem pierde două-trei-patru-cinci-şase localităţi, dar tot în jur de două sute de localităţi putem câştiga noi în 2016, conform estimărilor noastre", a mai spus liderul maghiar.

Kelemen speră că nu va fi abordat extremismul în campania electorală şi consideră că în 2016 trebuie evitate ieşirile extremiste, iar tema autonomiei poate fi abordată raţional, cu modele din Umiunea Europeană.

"Problema este când sentimentul naţionalist este exacerbat şi scapă de sub control şi oamenii politici indiferent de partid folosesc naţionalismul, extremismul, pentru a aduna voturi. Nu prea reuşesc, trebuie să recunoaştem, am văzut că în România lucrurile au mers totuşi din acest punct de vedere cât de cât controlat, nu există în Parlamentul României în acest moment un partid extremist, cu toate că în mai multe rânduri am observat că în partidele mari există voci care ating de foarte multe ori zone sensibile, dar în 2016 cred că ar fi bine să evităm astfel de ieşiri într-o zonă care după aceea va fi greu de controlat sau va fi greu de reamenajat", a spus liderul UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici