Kelemen: Aşteptăm de la Parlament să asigure învăţământul în limba maghiară la UMF, nu de la Rectorat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş "trebuie făcut loc şi învăţământului în limba maghiară", adăugând că nu aşteaptă de la Rectoratul sau Senatul UMF să asigure acest obiectiv, ci de la Parlamentul României.

520 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Aşteptăm de la Parlament să asigure învăţământul în limba maghiară la UMF, nu de la Rectorat

Kelemen: Aşteptăm de la Parlament să asigure învăţământul în limba maghiară la UMF, nu de la Rectorat (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, în faţa delegaţilor la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, întrunit la Târgu Mureş, că reprezentanţii UDMR au considerat că alegerile anticipate "ar fi fost o soluţie potrivită", iar după demisia premierului Emil Boc au trebuit să se gândească dacă să continue parteneriatul la guvernare sau să creeaze o instablitate politică severă, care ar fi dus la adâncirea crizei economice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am discutat cu fracţiunile, a fost o dezbatere destul de grea, am decis continuarea guvernării, dar nu fără condiţii", a spus Kelemen Hunor.

El a spus că, pe lângă condiţia legată de creşterea salariilor şi a pensiilor, care poate fi realizată după primul trimestru, în funcţie de rata inflaţiei, de continuarea investiţiilor în infrastructură, UDMR a avut condiţii legate de drepturile minorităţilor, precum "implementarea Legii Educaţiei la UMF Târgu Mureş".

"Maghiarii din Transilvania, noi nu aşteptăm de la Rectoratul sau Senatul Universităţii să asigure învăţământul în limba maghiară, ci de la Parlament şi Senatul României. Iar la UMF Târgu Mureş, conform legii, trebuie să facem loc şi învăţământului în limba maghiară. Aceasta a fost una din condiţiile rămânerii noastre în coaliţia guvernamentală", a subliniat Kelemen Hunor, adăugând că şi în ceea ce priveşte "lărgirea drepturilor lingvistice" vor fi semnate "nişte acorduri referitoare la anul 2012".

Totodată, el a spus că în ceea ce priveşte miniştrii UDMR s-au acceptat argumentele colegilor din Uniune, "că pentru un an rămas nu merită să schimbăm echipa care a demonstrat că se pricepe la munca de guvernare".

"Astfel am ajuns la discuţii referitoare la creşteri de salarii şi priorităţi pentru continuarea investiţiilor din anii trecuţi. Am intrat la discuţii despre cum putem ajuta consiliile locale să iasă din impasul în care au ajuns cu sumele pe care ar fi trebuit să le returneze. Sper ca în câteva săptămâni să ajungem la o decizie în acest sens", a spus Kelemen.

Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a fost, în ultimele luni, subiectul unor controverse, în care formaţiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede noua lege a educaţiei, iar cele româneşti, că se vrea "scindarea".

În ultimele luni, formaţiunile politice maghiare au reclamat insistent o discriminare în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, care nu s-ar permite decât la cursuri, nu şi la lucrările practice.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că Uniunea are condiţii pentru susţinerea noului Guvern, precizând că formaţiunea sa doreşte încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Facultatea de Medicină de la Mureş şi Autostrada Transilvania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici