Kelemen Hunor: Nu suntem în faţa unui eşec, încercăm să-i convingem pe olandezi că suntem pregătiţi

Nimeni nu poate spune că România nu este gata să adere la Spaţiul Schengen, declară la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. El nu are nici o emoţie că MCV va fi ridicat în acest an.

359 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor: Nu suntem în faţa unui eşec, încercăm să-i convingem pe olandezi că suntem pregătiţi

Kelemen Hunor, Facebook

„În primul rând, nu este nimic surprinzător, Olanda face acest joc politic de ani de zile şi era de aşteptat să meargă premierul Rutte în faţa Parlamentului, cu toate că parlamentele naţionale în această chestiune de aderare la Spaţiul Schengen nu au un rol juridic şi nu au un rol important”, spune Kelemen Hunor.

Vicepremierul spune că aderarea la Schengen ţine în primul rând de îndeplinirea unor criterii tehnice.

„Pe parcursul anilor, unii au inventat alte criterii, au inventat MCV-ul, lucruri care nu au o legătură directă cu Spaţiul Schengen (...). Avem toate atuurile pentru a spune că România din punct de vedere tehnic de un deceniu este pregătită să intre în acest spaţiu (...). Nimeni nu poate să spună că nu suntem
gata”, adaugă Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor e optimist că MCV va fi ridicat în acest an.

„Guvernul României a îndeplinit toate aşteptările CE legate de legile justiţiei (...). Nu am nici o emoţie din punct de vedere politic că MCV-ul trebuie ridicat şi va fi ridicat până în 8 decembrie şi România din acest punct de vedere se va alinia statelor care pot intra, fără doar şi poate, în Spaţiul Schengen”, mai spune Kelemen Hunor.

Vicepremierul declară că în acest moment nu se poate vorbi de un eşec în privinţa aderării României la Schengen: ”În acest moment, eu nu sunt de acord să discutăm despre un eşec. Nu suntem în faţa unui eşec, suntem în faza pregătirilor şi bineînţeles încercăm să-i convingem pe olandezi că suntem pregătiţi şi până în 8 decembrie ar fi iresponsabil din partea mea, cel puţin, din partea celor care se află la guvernare, să vorbim despre un eşec. Eu abordez în continuare optimist această chestiune şi sper că vom reuşi să-i convingem pe toţi cei care în acest moment încă sunt sceptici, nu sunt împotriva aderării, dar au nişte reţineri, de foarte multe ori din considerente de politică internă, în cazul premierului Rutte, să-i convingem că aceste dileme nu au o bază reală”.

Parlamentul olandez a votat o rezoluţie prin care cere Guvernului să nu accepte aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Premierul Mark Rutte a spus în faţa Parlamentului că ţara sa nu se opune în principiu intrării statelor amintite în zona europeană de liberă circulaţie, dar a atras atenţia că există în continuare unele probleme şi a precizat că aşteaptă atât raportul MCV, cât şi rezultatul evaluării tehnice în privinţa Schengen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici