Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, cere demisia sau demiterea ministrului Culturii, Corina Şuteu

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cere demisia sau demiterea ministrului Culturii, Corina Şuteu, ca urmare a gestionării incorecte a dosarului privind includerea pe lista UNESCO a Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc.

2505 afișări
Imaginea articolului Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, cere demisia sau demiterea ministrului Culturii, Corina Şuteu

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, cere demisia sau demiterea ministrului Culturii, Corina Şuteu (Imagine: Octav Ganea/ Foto Mediafax)

''Săptămâna trecută, în cadrul întrunirii din Etiopia, România a acţionat împotriva propriei propuneri. A convins reprezentanţii altor trei state - Cipru, Mexic şi Austria, care s-au pronunţat în defavoarea dosarului, iar în urma acestor intervenţii comisia a respins iniţiativa de includere a Pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO. Este inadmisibil. Prin acest gest, mesajul pe care îl transmite statul român este că nu vrea să accepte nimic care nu are origini româneşti sau ortodoxe. Nu ar fi fost nicio tragedie dacă reprezentantul statului român şi-ar fi susţinut propriul dosar şi prin acest gest să demonstrez un act de normalitate comunităţii romano-catolice şi maghiarilor din Transilvania. În aceste condiţii, solicit demisia sau demiterea ministrului Culturii'', a declarat luni liderul UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii remis MEDIAFAX.

El a subliniat faptul că, până în acest moment, nu s-a întâmplat niciodată în istoria UNESCO ca un stat să acţioneze împotriva propriului dosar. În opinia sa, este de neînţeles faptul că, într-o zi, Papa Francisc este invitat în România, iar a doua zi o autoritate a statului refuză includerea celui mai mare pelerinaj catolic pe lista patrimoniului UNESCO şi recunoaşterea, protecţia internaţională a acestuia.

''S-a dovedit, din nou, că nu putem conta decât pe noi înşine. Duminică se va vedea dacă vom avea o reprezentare puternică în Parlament prin care să milităm pentru valorile noastre'', a conchis preşedintele UDMR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici