Kelemen: Propunerea lui Antonescu ca europarlamentarii PNL să adere la PPE nu este o surpriză

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune că propunerea lui Crin Antonescu potrivit căreia europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European nu este o surpriză pentru el, menţionând că Uniunea va avea discuţii pe această temă şi cu PNL şi cu PDL.

108 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Propunerea lui Antonescu ca europarlamentarii PNL să adere la PPE nu este o surpriză

Kelemen: Propunerea lui Antonescu ca europarlamentarii PNL să adere la PPE nu este o surpriză (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, la grupul PPE, deputaţii care nu aparţin de această formaţiune pan-europeană au posibilitatea de a solicita aderarea în mod individual.

"Pentru mine nu este o surpriză această schimbare, această reorientare a PNL, fiindcă suntem membri ai PPE şi ştim ce discuţii se poartă pe acolo, oficiale sau neoficiale. Sigur, lucrurile, dincolo de o aderare individuală la grupul PPE mai poartă nişte discuţii, dacă PNL doreşte să adere la PPE, fiindcă această modalitate propusă de Antonescu este o soluţie individuală. La grupul PPE, deputaţii care nu aparţin de această formaţiune pan-europeană au posibilitatea de a solicita aderarea în mod individual", a spus Kelemen.

Întrebat dacă pentru aderarea unor noi membri la PPE este nevoie şi de acordul partidelor din ţara respectivă care sunt deja membre, liderul UDMR a spus că este o cutumă în acest sens, "dar nu o regulă scrisă că cei din ţara respectivă trebuie să fie de acord cu acest lucru".

"Dacă cere PNL ca partid, în mod oficial, eu cred că urmează şi acest pas. De obicei, dacă partidele din ţara respectivă se opun vehement, pot bloca pentru o anumită perioadă o astfel de aderare, dar foarte rar se întâmplă acest lucru şi, mai ales, foarte rar se întâmplă pe termen lung. Poate la o primă încercare, poate la primul vot, se poate ajunge la un astfel de blocaj, în niciun caz pe termen mediu sau lung, dar UDMR nu intră în speculaţii. Probabil, când această propunere va fi avansată în mod oficial, vor urma nişte discuţii cu PNL şi PDL, pentru că noi, de fiecare dată, am discutat cu PDL şi am mers în astfel de situaţii în consens", a subliniat liderul Uniunii.

Întrebat dacă se pune problema ca UDMR să se opună intrării PNL în PPE, Kelemen a afirmat că nu poate să spună acest lucru.

"Nici nu pot să spun că vom vota fără să avem discuţii. Trebuie să purtăm discuţii pentru că, din România, noi suntem membrii cu statele cele mai vechi în PPE, cu mult înaintea PDL. Suntem şi responsabili şi ştim care sunt interesele PPE, care sunt interesele noastre, care sunt interesele României", a menţionat Kelemen Hunor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că, în şedinţa de luni a conducerii partidului, va propune ca europarlamentarii PNL să adere la grupul PPE din Parlamentul European.

Crin Antonescu a arătat că, având în vedere contextul european, în urma consultării cu mulţi colegi, şi mai ales în situaţia internă şi externă, va propune, la Biroul Politic al partidului, ca europarlamentarii liberali să adere la grupul PPE.

”Este o decizie pe care eu o voi propune colegilor mei”, a anunţat Antonescu, precizând că propunerea sa are în vedere faptul că ”Uniunea Europeană nu trebuie să fie condusă de un preşedinte socialist”.

”Având în vedere că mecanismele europene sunt diferite de cele din Parlamentele naţionale, cine va avea mai mulţi europarlamentari, mai multe mandate între PPE şi PSD, va desemna preşedintele Comisiei Europene”, a arătat Antonescu.

El a mai spus că opţiunea PNL este foarte clară, pentru dreapta, pentru un preşedinte al Comisiei Europpene din partea PPE, adăugând că există şi o compatibilitate doctrinară, de orietare politică strategică între PPE şi PNL, un partid de dreapta.

Potrivit lui Antonescu, în al doilea rând, opţiunea este legată de faptul că dreapta trebuie să îşi unească forţele şi în Europa, şi în ţară.

PNL este membru ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici