Klaus Iohannis consideră că referendumul în primăvară pentru Constituţie este o decizie înţeleaptă

Preşedintele Klaus Iohannis a calificat marţi decizia partidelor privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei în ceea ce priveşte familia drept una ''înţeleaptă'', evitând să se mai pronunţe direct asupra nevoii de toleranţă, dar ironizând formaţiunile politice pe această temă.

1237 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis consideră că referendumul în primăvară pentru Constituţie este o decizie înţeleaptă

''Mi se pare o decizie înţeleaptă să se facă un referendum în primăvară'', a comentat şeful statului legat de acordul partidelor pe această temă.

Întrebat despre apelurile sale anterioare la toleranţă, Iohannis a adăugat că dacă toate formaţiunile politice susţin demersul Coaliţiei pentru Familie ''înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranţa''.

PSD, PNL şi ALDE au anunţat că susţin organizarea referendumului pe tema definirii familiei în aprilie 2017.

ALDE şi Coaliţia pentru Familie au semnat luni un protocol cu privire la organizarea referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei referitor la redefinirea noţiunii de familie în luna aprilie 2017.

O decizie similară de susţinere a Coaliţiei pentru Familie a luat şi PNL. "Am căzut de acord că în legislatura următoare iniţiativa care este astăzi în Parlamentul României trebuie să se desfăşoare, chiar s-a făcut şi un calcul al timpului în care se poate realiza un referedum şi există o estimare pentru luna aprilie. (…) S-a calculat că o dată cu începerea noului Legislativ din luna februarie se poate realiza un referendum, solicitarea Coaliţiei pentru familie, cele trei milioane de semnături, plus aprobarea CCR, (…) în luna aprilie, cu bugetare din partea noului Guvern", a declarat şeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă.

Surse din PNL au declarat, pentru MEDIAFAX, că decizia de a susţine iniţiativa Coaliţiei pentru familie, privind modificarea Constituţiei a fost aprobată cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar cinci abţineri.

Pacea socială nu poate fi niciodată rezultatul unui vot de tip referendum, a declarat preşedintele Klaus Iohannis miercuri seara pe tema iniţiativei de revizuire a Constituţiei ce aparţine Coaliţiei pentru Familie, adăugând că ''a fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău''.

''Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu aceste iniţiative. Sigur se poate supune orice la vot, putem să mergem, ştampilăm şi obţinem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obţine prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obţine numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate. Niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor importanţi din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau în alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi, dacă pacea socială în ţară se rupe nu există nici un câştigător, există numai perdanţi, din acest motiv am spus că este foarte important să fim toleranţi'', a explicat Iohannis.

El a insistat că ''a fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău''. ''A fi tolerant înseamnă a accepta concilient că sunt alţii, alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toţi români în cazul acesta, în societatea românească şi vrem să mergem mai departe. Asta înseamnă toleranţă. Toleranţă rezultă din informare, nu din dezinformare'', a conchis preşedintele.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici