Video Klaus Iohannis: Decizia CEDO în cazul Kovesi, fără precedent, nu poate rămâne fără consecinţe / Credibilitatea CCR e şi mai puternic zdruncinată

  • Preşedintele României a reacţionat după decizia CEDO privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi
  • Iohannis: CCR are obligaţia de a revizui de îndată decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi
  • Iohannis: Hotărârea CEDO de astăzi ne arată cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii.
7660 afișări

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că CCR are obligaţia de a revizui decizia cu privire la revocarea Laurei Codruţa Kovesi. De asemenea şeful statului a mai subliniat că decizia CEDO de astăzi arată că este importantă o reformă la nivelul CCR.

„O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremaţiei Constituţiei, nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum şi mai puternic zdruncinată. Curtea Constituţională face parte din ansamblul autorităţilor statului român şi este obligată să respecte la rândul ei Constituţia.

Din această perspectivă, CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar şi orice alte decizii luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice. Reamintesc faptul că la referendumul din 2019 românii au decis că atribuţiile Curţii Constituţionale trebuie modificate.Hotărârea CEDO de astăzi ne arată, dacă mai era nevoie, cât de necesară este o reformă la nivel constituţional a acestei instituţii”, a spus preşedintele.

Redăm ideile principale din declaraţia de presă susţinută de Klaus Iohannis: 

- O asemenea decizie a CEDO, fără precedent, nu poate rămâne fără consecinţe. Credibilitatea CCR e şi mai puternic zdruncinată. CCR are obligaţia de a revizui de îndată nu numai decizia legată de revocare, dar şi deciziile luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice.

- Hotărârea CEDO arată cât de necesară e o reformă la nivel constituţional.

- Timp de trei ani a fost construit de catre PSD un sistem care a functionat impotriva drepturilor omului. Trebuie sa se constituie o comisie parlamentara care sa verifice deciziile CCR. 

- Am avut o intalnire cu reprezentanţii mediului de afaceri , am discutat despre planurile antreprenorilor de relansare, acestia au nevoie de sprijinul autoritatilor. De asemenea am creat un grup de colaborare.

- În perioada urmatoare eforturile noastre se vor concentra pe redeschiderea economiei in siguranta, protejarea sanatatii romanilor ramane obiectivul nostru principal.

- Din pacate pericolul nu a trecut, din acest motiv deschiderea in domeniul restaurantelor si serviciilor se va face gradual. Efortul a fost pentru sustinerea locurilor de munca. Ajutorul de somaj va ramane si dupa 15 mai.

- Vor continua ajutorul catre IMM dar si catre companiile mari.

- Guvernul a negociat cu Comisia Europeana ca toate fondurile nerambursabile sa fie redistribuite pentru a fi folosite.

- Produsele romanesti vor fi promovate mai bine. Vom investi in agricultura si industria alimentara.

- Modernizarea si digitalizarea administratiei va continua

- Vreau sa transmit un mesaj de incredere investitorilor, Romania va iesi cu bine din aceasta criza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici