Şeful statului, către diplomaţi: Este inadmisibil să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept/ Iohannis îi trasează Guvernului Dăncilă obligaţiile cu privire la preşedinţia Consiliului UE | VIDEO

Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe şefii misiunilor diplomatice şi consulii generali, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. Preşedintele a declarat că, în an Centenar, este inadmisibil să facem paşi înapoi ca ţară în ceea ce priveşte statul de drept. El a adăugat că Guvernul are obligaţia să se asigure că, din exercitarea preşedinţiei Consiliului UE, România va avea de câştigat în raport cu partenerii externi.

3206 afișări
Imaginea articolului Şeful statului, către diplomaţi: Este inadmisibil să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept/ Iohannis îi trasează Guvernului Dăncilă obligaţiile cu privire la preşedinţia Consiliului UE | VIDEO

Iohannis, faţă în faţă cu Maior, după ce MAE a anunţat că îl convoacă pe ambasadorul în SUA pentru explicaţii/ Către diplomaţi: Este inadmisibil să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept | VIDEO

Printre ambasadorii invitaţi la Cotroceni se află şi George Maior, ambasadorul României în SUA, despre care Ministerul de Externe a anunţat că îl convoacă să dea explicaţii cu privire la afirmaţiile sale ce îl vizau pe Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump.

Înainte de întâlnirea cu şeful statului, Maior a declarat că nu a primit încă oficial convocarea. Ministerul de Externe s-a delimitat de afirmaţiile lui Maior, potrivit cărora, criticile lui Giulini la adresa abuzurilor din justiţia românească ar fi, de fapt, un lobby pentru persoanele care au probleme penale.

Iohannis, către diplomaţi: Nu este admisibil să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept

Iohannis a declarat, în faţa şefilor misiunilor diplomatice, că nu sunt permise gafele şi amatorismul în politica externă şi este inadmisibil ca în an Centenar să facem paşi înapoi ca ţară în ceea ce priveşte statul de drept.

„Stabilitatea şi credibilitatea înseamnă şi păstrarea şi apărarea statului de drept, independenţa justiţiei şi şi combaterea corupţiei la acelaşi standard. Nu e admisibil ca în an Centenar să facem paşi înapoi. (...) Ca preşedinte voi face tot ce mi stă în puteri şi în atribuţiile mele constituţionale pentru realizarea acestui ţel. Fundamentele politicii externe rămân aceleaşi, sunt definite prin necesitatea de continuare, extinderea parteneriatului cu Statele Unite şi creştetera rolului în UE şi respectiv în NATO”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că în politica externă "nu e loc pentru experimente discutabile, amatorism, gafe diplomatice".

„Este necesar să acţionati viguros şi eficient, astfel încât obiectivele să fie realizate şi românii să fie mai bine protejaţi. Stabilitatea şi predictibilitatea politicii externe sunt esenţiale pentru credibilitatea noastră ca actor extern”, a afirmat preşedintele.

Preşedintele îi trasează Guvernului Dăncilă obligaţiile cu privire la preşedinţia Consiliului UE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul are obligaţia să se asigure că din exercitarea preşedinţiei Consiliului UE, România va avea de câştigat în raport cu partenerii externi.

„Trebuie să dăm dovadă de o temeinică cunoaştere a dosarelor şi procedurilor. Trebuie să demonstrăm că angajamentul pro-europran e mai presus de toate îndoielile. Îmi doresc ca România să poată asigura o preşedinţie (n.r.: a Consiliului UE) eficientă. Guvernul are obligaţia să se asigure că din exercitarea preşedinţiei, România va câştiga în raport cu partenerii externi", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai preciat că mandatul nostru la conducerea Consiliului UE nu este unul simplu.

„Fie că ne referim la viitorul cadru financiar sau la negocieri de retragere a Marii Britanii din Uniune (...) Toate acestea impun o pregătire solidă a mandatului nostru. Perioada rămasă până la sfârşitul acestui an este crucială pentru a construi un mandat consistent, realist, credibil al viitoarei Preşedinţii.", a mai spus Iohannis.

Şeful statului anunţă că poziţia României în privinţa statutului Ierusalimului este neschimbată

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că poziţia României în privinţa statutului Ierusalim nu s-a schimbat, deşi Guvernul a anunţat în luna mai intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Toate liniile mari de acţiune, menţionate şi în anii trecuţi, rămân valabile, dacă vorbim de exemplu despre Balcanii de Vest, Caucazul de sud sau despre Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, unde poziţiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ce priveşte statutul Ierusalimului”, a spus Klaus Iohannis în timpul discursului ţinut cu prilejul primirii şefilor de misiuni şi a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, în condiţiile în care, în luna mai, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum în acest sens.

El le-a cerut ambasadorilor români să acţioneze pentru consolidarea parteneriatelor şi relaţiilor strategice bilaterale, fie că este vorba de Germania, Franţa, Italia, Polonia, Turcia sau, mai nou, Japonia, fiecare cu particularităţile sale.

„Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova continuă să fie pe primul plan al acţiunii noastre, care urmăreşte susţinerea reformelor şi a apropierii de Uniunea Europeană, chiar dacă nu este deloc uşor”, a adăugat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici