Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: Este esenţial să ne consolidăm capacitatea de anticipare

  • Klaus Iohannis a fost prezent la Constanţa, la evenimentul dedicat Zilei Marinei Române
  • Ceremoniile de Ziua Marinei se desfăşoară în condiţii speciale, fără spectactori, din cauza măsurilor anti-COVID-19
  • Preşedintele Klaus Iohannis: Evoluţiile din vecinătatea estică şi poziţionarea la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO reclamă asumarea de către România a unui profil mai activ din punct de vedere politic şi diplomatic
203 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: Este esenţial să ne consolidăm capacitatea de anticipare

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Marinei: Este esenţial să ne consolidăm capacitatea de anticipare

Klaus Iohannis, preşedintele României: Anul acesta, din păcate, amploarea festivităţilor şi participarea celor care iubesc şi preţuiesc Forţele Navale sunt restricţionate din cauza măsurilor de prevenţie necesare în contextul provocat de pandemia de COVID-19, care ne afectează de la începutul acestui an. Criza generată de pandemie reprezintă un test dur pentru capacitatea statelor, dar şi a fiecăruia dintre noi de a ne adapta, cu voinţă de acţiune comună, la o realitate diferită. Rapiditatea cu care pandemia s-a propagat la nivel global şi efectele pe care le-a produs aproape în toate domeniile de activitate ne arată cât de complexe şi impredictibile sunt provocările şi ameninţările cu care ne confruntăm. Este, iată, esenţial să ne consolidăm capacitatea de anticipare şi de reacţie instituţională, să identificăm şi să implementăm rapid soluţii eficiente pentru a răspunde dificultăţilor pe care crize de o asemenea anvergură le pot genera în plan economic, dar şi în plan social. Apreciez sprijinul acordat de către Forţele Navale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, prin preluarea unor obiective şi zone de patrulare, asigurarea de personal specializat pe diverse domenii şi operaţionalizarea unui spital militar ROL-2 la Constanţa”.

Preşedintele a adăugat că, în ultimii ani, România şi-a consolidat statutul de aliat şi actor regional care participă activ la asigurarea securităţii euro-atlantice şi internaţionale.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Evoluţiile din vecinătatea noastră estică şi poziţionarea la frontiera externă a Uniunii Europene şi a NATO reclamă asumarea de către ţara noastră a unui profil mai activ din punct de vedere politic, diplomatic şi economic, în procesul de consolidare a securităţii regionale. Statutul României de vector de stabilitate şi furnizor de securitate regională, care este deja o realitate, va continua să fie valorificat prin aplicarea consecventă a liniilor de politică externă asumate în ultimii ani. Regiunea Mării Negre este o zonă de interes strategic nu numai pentru România, ci şi pentru NATO şi Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să fie un spaţiu sigur şi predictibil, aspecte esenţiale pentru securitatea naţională şi pentru cea europeană şi transatlantică. Vom continua, aşadar, demersurile pentru dezvoltarea posturii naţionale de apărare şi pentru sporirea prezenţei aliaţilor în structurile NATO de pe teritoriul României, concomitent cu creşterea eficienţei eforturilor întreprinse de statul român, astfel încât securitatea naţională să fie întărită”.

Conform şefului statului, obiectivele la Marea Neagră rămân neschimbate, respectiv consolidarea în proximitatea estică a unei zone stabile, democratice şi prospere, prin racordarea spaţiului Mării Negre la valorile şi procesele de cooperare europene şi euro-atlantice, precum şi dinamizarea cooperării regionale, cu accent pe proiecte care generează beneficii concrete pentru cetăţenii României şi ai statelor din regiune.

„Forţele Navale Române, de la a căror înfiinţare se împlinesc anul acesta 160 de ani, sunt parte importantă a Armatei României, acţionează alături de camarazii lor din NATO pentru ca mările şi oceanele să fie mai sigure. Dar misiunile Forţelor Navale nu pot fi îndeplinite doar prin abnegaţia şi implicarea marinarilor, fiind necesare echipamente performante cu care să-şi realizeze sarcinile încredinţate, la cele mai înalte standarde. Eforturile pe care marinarii le fac pentru a-şi îndeplini misiunile, în condiţii pe care şi le-ar dori mai bune, spun totul despre dedicarea şi capacitatea lor de sacrificiu. Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din Produsul Intern Brut pentru bugetul Apărării şi garanţia acordării acestor resurse pe termen lung au creat condiţiile necesare pentru modernizarea înzestrării Armatei României, inclusiv a Forţelor Navale, ceea ce constituie şi un impuls necesar revigorării industriei naţionale de apărare. Prin programe multianuale coerente vom oferi industriei româneşti şanse de relansare. De asemenea, mai multe resurse înseamnă şi condiţii mai bune pentru instruirea militarilor, cât mai aproape de noile realităţi ale conflictelor actuale şi cele ale viitorului”, a mai spus Iohannis.

Apoi preşedintele i-a felicitat pe participanţii la Exerciţiul multinaţional „Sea Breeze 20”, precum şi pe toţi membrii echipajelor navelor militare sub pavilion românesc care au participat la misiuni.

„Nu în ultimul rând, vreau să-i felicit şi pe cei care, prin activitatea lor desfăşurată pe uscat, fac posibilă activitatea marinarilor pe fluvii, mări şi oceane. Prin jurământul pe care l-aţi depus, fiecare dintre voi a făcut o promisiune solemnă şi s-a angajat la o viaţă caracterizată de onoare, dar şi de sacrificiu şi privaţiuni. Vă mulţumesc pentru patriotismul şi profesionalismul vostru, precum şi pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile, promovând astfel, peste mări şi ţări, prin conduita voastră, valorile şi spiritul româneşti”, a conchis preşedintele.

Ceremoniile din acest an nu se desfăşoară pe faleză, ca în anii anteriori, ci în portul militar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici