Klaus Iohannis: Noul an şcolar începe pe 14 septembrie. Majoritatea elevilor vor merge fizic la şcoală

  • Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, miercuri, la o şedinţă pe tema educaţiei, pe premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri.
  • Klaus Iohannis: Au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi
  • Iohannis: Guvernul şi ministerul de resort lucrează cu viteză maximă la rezolvarea problemei tabletelor
11845 afișări

Principalele declaraţii

Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar. S-au luat câteva decizii:

Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la şcoală

În fiecare şcoală au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi

Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde” care înseamnă că într-o localitate este mai puţin de o persoană în medie detectată în ultimele 14 zile. Scenariul galben e al doilea. Ultimul scenariu e cel în care în localitate avem mai mult de trei bolnavi zilnic în localitate în ultimele 14 zile. Scenariile se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală

Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local în fiecare judeţ. În funcţie de situaţie se va decide ce scenariu se aplică

Decizia dacă elevii merg la şcoală se ia în fiecare şcoală la nivel de judeţ, la propunerea şcolii, a inspectoratului şcolar, şi se decide. Acestea sunt lucrurile care sunt foarte clare acum, restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele urmatoare.

Reporter: Nu vorbim de cazuri la o mie de locuitori?În Bucureşti, media pe zi cu siguranţă ne încadrăm în scenariul roşu.

Iohannis: Bucureştiul se încadreză în scenariul verde. Ca să fim bine înţeleşi. Majoritatea localităţilor intră pe scenariul verde. Un număr de câteva sute de localităţi, la momentul acesta, intră în scenariul galben. Sunt numai 50 de localităţi care azi s-ar încadra în scenariul roşu.

Reporter: Un model românesc pe care l-aţi făcut cu autorităţile? Şi cât de des se vor face aceste analize? 

Iohannis: Aceste analize vor fi foarte detaliate, se vor face permanent şi se vor actualiza permanent. E important ca datele să fie obiective şi criteriile să fie aplicabile.

Reporter:: Şi azi am avut peste 1300 de infectări.

Iohannis: Este foarte important să respectăm regulile, ne protejăm pe noi şi pe alţii. Numai aşa putem îngrădi răspândirea epidemiei. Autorităţile trebuie să işi facă treaba, dar raspandirea poate fi oprită numai de noi.

Reporter: Dacă şcolile se închid, ce se întâmplă cu parinţii care trebuie să meargă la serviciu?

Iohannis: Părinţii vor putea primi un ajutor pentru a sta cu copiii acasă. Dar dacă nu se închid total şcolile nu se poate lua o masură care să îi privească pe toţi, aşa că există un grup care lucrează la o strategie în acest sens.

Reporter: Învăţământul online poate suplini cu succes varianta clasică?

Iohannis: Pentru o perioadă limitată, poate să ţină locul  învăţământului din clasă. Aceste încadrări se actualizează permanent şi pornim de la premisa că în orice localitate se va reajunge la normalitate într-un interval rezonabil de timp.

Reporter: Aveţi un plan dacă numărul infectărilor va creşte?

Iohannis: Evident că ne preocupă chestiunea şi e unul din motivele pentru care am reluat de atâtea ori apelul să ne ferim de boală. În Parlament PSD a tras de timp şi s-a creat un vid legislativ, timp în care mii de oameni bolnavi.  

Reporter: Ce se întâmplă cu sutele de mii de copii care nu au acces la internet, la un sistem online, o tabletă sau un telefon mobil?

Iohannis: Guvernul şi ministerul de resort lucrează cu viteză maximă la rezolvarea acestei chestiuni.

Reporter: În cazul unui scneariu roşu, cine îi va învăţa pe elevi să înveţe de pe tabletă?

Iohannis: În fiecare şcoală se vor lua deciziile care se impun. Învăţătorii îi vor învăţa pe copii. Copiii se adaptează suficient de repede, iar dascălii la fel. Soluţiile se găsesc.

ŞTIREA INIŢIALĂ

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 5 august, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema educaţiei cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

La şedinţă urme au participat miniştrii Finanţelor Publice, Florin Cîţu, Afacerilor Interne, Marcel Vela, Justiţiei, Cătălin Predoiu, Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, Fondurilor Europene, Marcel Boloş, Sănătăţii, Nelu Tătaru. De asemenea, vor mai fi prezenţi şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici