Klaus Iohannis: Politicienii nu trebuie să învinovăţească Bruxelles pentru orice/ Lecţia Brexit-ului: Trebuie să dăm asigurări cetăţenilor UE că votul lor contează

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la conferinţa „The State of The Union” de la Florenţa, că politicienii spun la Bruxelles că Uniunea Europeană este bună, însă atunci când vin acasă dau vina pe UE. Şeful statului a precizat că „nu trebuie să învinovăţim Bruxelles pentru orice”.

291 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Politicienii nu trebuie să învinovăţească Bruxelles pentru orice/ Lecţia Brexit-ului: Trebuie să dăm asigurări cetăţenilor UE că votul lor contează

Klaus Iohannis: Politicienii nu trebuie să învinovăţească Bruxelles pentru orice/ Lecţia Brexit-ului: Trebuie să dăm asigurări cetăţenilor UE că votul lor contează. Foto: Hepta

„A doua problemă sunt politicienii înşişi. Dând vina pe UE atunci când eşti acasă este o practică foarte comună. Atâta timp cât avem politicieni care spun că UE e bună, dar se duc acasă şi spun că Uniunea ne-a împiedicat sau e vina ei, atunci acest lucru este problematic. Când vine cineva şi întreabă politicianul de ce nu s-a construit drumul, şoseaua, politicianul dă vina pe Uniunea Europeană. Trebuie nu doar să creeăm proiecte, ci să fim oneşti, dacă UE a creat o oportunitate şi nu am reuşit să ne mişcăm în direcţia bună, atunci trebuie să spunem – «scuze, nu a fost un proiect bun», politicienii nu trebuie să dea vina doar pe cei de la Bruxelles. Nu trebuie să învinovăţim Bruxelles pentru orice”, a afirmat Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei „The State of The Union”, vineri la Florenţa.

Klaus Iohannis a participat, vineri, la conferinţa „The State of The Union”, organizată de Institutul Universitar European de la Florenţa. De asemenea, şeful statului va avea o întrevedere, de la ora 18.10, cu premierul italian Giuseppe Conte.

Referitor la Brexit, preşedintele a declarat că cetăţenii UE trebuie să fie asiguraţi că votul lor contează, precizând că europenii vor o relaţie mai strânsă cu policieni, fapt pentru care trebuie restabilită această legătură.

„Ce trebuie să învăţăm din Brexit este că trebuie să le dăm asigurările cetăţenilor UE că ei contează. Oamenii de azi vor să conteze, să simtă că votul lor contează. A fi mai aproape de cetăţeni, nu înseamnă să fii mai aproape fizic, dar europenii vor o relaţie mai strânsă cu politicienii prin vot. Trebuie să le dăm cetăţenilor europeni dreptul de vot pentru poziţiile importante din Uniune. Asta este şi în cazul Brexit, că nu au control asupra procesului. Avem foarte multe reguli cu detalii tehnicieni, dar majoritatea cetăţenilor nu le pasă de astea, de aceea trebuie să discutăm mai mult despre votul cetăţenilor şi restabilirea legăturii votanţilor cu politicienii", a susţinut Klaus Iohanis în cadrul unor dezbateri pe tema „The State of The Union”, vineri la Florenţa.

Acesta a mai spus, legat de relaţiile UE cu Rusia şi respectiv SUA- Rusia, că trebuie avută în vedere problema comerţului între acestea, într-o lume multipolară. Iohannis a adăugat că UE nu este destul de puternică în relaţiile sale globale.

"Ca europeni, trebuie să facem faţă Rusiei, care este vecinul. Când vine vorba de Rusia, trebuie să discutăm despre comerţul Rusia cu SUA şi UE. Trebuie să găsim modalitatea prin care să facem faţă Chinei. Lumea a ajuns de la o împărţire bipolară a puterii până la sfârşitul Războiului Rece la o lume multipolară, în prezent. Uniunea este puternică, dar când vine vorba de politica mondială, UE nu este destul de puternică. Avem destul de mers până să ajungem din nou un actor global", a explicat Iohannis.

Şeful statului a declarat că politica de extindere a graniţelor Uniunii Europene este un progres pentru aceasta, însă este nevoie de o integrare mai eficientă a noilor membri UE în blocul comunitar.

"Extinderea graniţelor UE a fost un pas important pentru ţara mea. Extinderea a reprezentat un progres pentru Uniune. Dar nu trebuie doar să mărim Uniunea, trebuie s-o facem mai puternică. Aceasta este discuţia despre arhitectura UE. Trebuie să fim mai puternici împreună sau să fim doar alături unul de altul? Integrarea îmbunătăţită înseamnă să-i integrăm mai bine pe noii membri pentru a avea o Uniune mai puternică", a conchis Klaus Iohannis.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici