Laszlo Tokes îi cere lui Viktor Orban la Băile Tuşnad să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc

  • Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar Viktor Orban să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc, în prezentarea pe care a susţinut-o în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad.
  • Laszlo Tokes este recunoscut pentru declanşarea la Timişoara a revoluţiei din decembrie 1989.
2687 afișări
Imaginea articolului Laszlo Tokes îi cere lui Viktor Orban la Băile Tuşnad să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc

Dorim să îl rugăm pe domnul prim-ministru să susţină eforturile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc într-un mod mai eficient ca până acum, ştiind că integrarea fără drepturi comunitare şi fără autonomie este un teren propice pentru asimilare”, a declarat fostul episcop reformat, potrivit Hirado.

Laszlo Tokes a amintit că incriminarea instituţiei autonomiei este o caracteristică a vieţii politice româneşti încă de la începutul anilor ’90. Politicianul maghiar l-a citat pe fostul preşedintele Ion Iliescu, dintr-un fost document secret făcut public, care în 1995 i-a spus secretarului de stat adjunct american Richard Holbrooke că aprobarea cererii de autonomie ar “duce la bantustanizarea României”.

Potrivit lui Tokes, această viziune s-a reflectat şi în declaraţia preşedintelui român Klaus Iohannis, care a avut loc în urmă cu doi ani, atunci când acesta şi-a acuzat oponenţii social-democraţi că “vor să asigure o autonomie largă pentru Ţinutul Secuiesc” şi că “vor să dea Transilvania ungurilor”, mai exact, lui Viktor Orban.

"Prin repornirea forumului de negociere maghiar suspendat în Transilvania, vom profita de avantajul poziţional al UDMR în guvernul român pentru a da un nou impuls aspiraţiilor noastre de autonomie" a mai declarat Tokes.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici