Legea prostituţiei, respinsă de Senat. Unde văd politicienii prostituate? În jurul Parlamentului, în cluburi şi restaurante

Senatul a respins, marţi, proiectul deputatului PDL Silviu Prigoană privind legalizarea serviciilor sexuale, însă parlamentarii au subliniat că fenomenul există şi necesită o reglementare.

534 afișări
Imaginea articolului Legea prostituţiei, respinsă de Senat. Unde văd politicienii prostituate? În jurul Parlamentului, în cluburi şi restaurante

Legea prostituţiei, respinsă de Senat. Unde văd politicienii prostituate? În jurul Parlamentului, în cluburi şi restaurante (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Raportul Comisiei juridice, de respingere a iniţiativei lui Prigoană, a fost votat de 89 de senatori, în timp ce şase au votat împotrivă, iar cinci s-au abţinut.

Proiectul autoriza activităţile cu caracter sexual (ACSA), persoanele care pot exercita astfel de activităţi, completarea corespunzătoare a nomenclatorului ocupaţiilor, precum şi locurile în care s-ar fi putut desfăşura aceste servicii, evindenţa celor ce le prestează, normele de igienă şi de autorizare.

Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul lui Prigoană, argumentele fiind că legea aduce atingere vieţii sociale şi lezează valorile fundamentale ale familiei.

Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a invocat opinia Bisericii Ortodoxe Române, care a transmis că aprobarea legii "ar putea încuraja destrăbălarea şi desfrâul", ţinând cont că vârsta minimă pentru acces la serviciile sexuale autorizate ar fi fost de 16 ani.

Democrat-liberalul Orest Onofrei a criticat legea propusă de colegul său de partid, afirmând că a recunoaşte existenţa fenomenului nu echivalează cu nevoia de legalizare a acestuia.

"Există şi corupţia şi furtul, aşa cum iniţiatorul ne anunţă că există prostituţia. Atunci înseamnă că trebuie să facem o flotare logică şi să legalizăm şi furtul şi corupţia? Dacă iniţiatorul ne-a dovedit că poate face bani din gunoaie, nu cred că se pot face bani şi din gunoaiele morale", a spus Onofrei.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a menţionat că este şi el împotriva proiectului lui Prigoană, însă a subliniat că "subiectul este extrem de serios", iar Guvernul ar trebui să promoveze o dezbatere publică pe temă, cu analize, statistici, inclusiv soluţii.

"Fenomenul nu poate fi ignorat", a conchis Corlăţean.

Social-democratul Georgică Severin i-a dat dreptate, pe fond, lui Prigoană, precizând însă că nu este de acord cu modul concret în care a încercat să soluţioneze fenomenul.

"Prostituţia există şi nu ne putem face că o băgăm sub preş, nu ne putem face că nu este o realitate. Poate nu suntem de acord cu modelul cel mai liberal în care este reglementat, ca în Olanda, dar poate ne uităm la Germania. Nu trebuie să fim habotnici", a afirmat el.

Severin a mai declarat că punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române nu trebuie să primeze la reglementarea acestui fenomen, mai ales că statul român este un stat laic.

Şi Dan Şova s-a pronunţat împotriva fundamentării dezbaterii legislative pe opinia BOR, el arătând că sunt necesare studii de impact privind statistica fenomenului, morala şi sănătatea publică şi fiscalitatea.

"Fenomenul există şi există inclusiv în jurul Parlamentului. Este plin, mergeţi în Piaţa Alba Iulia şi vedeţi că este plin. Este plin prin baruri, cluburi, restaurante. Este plin peste tot în România de o activitate necontrolată medical", a afirmat el.

Şova a spus că Guvernul, prin Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, trebuie fie să aplice actualele prevederi ale Codului Penal, fie să reglementeze fenomentul prostituţiei.

"Şi astfel doamnele care doresc să practice această profesie pot să aibă acces la asigurări de sănătate şi la pensie", a menţionat el.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a subliniat şi el necesitatea realizării unor studii de impact, cu date exacte, pentru a decide în cunoştinţă de cauză.

"Este un fenomen social care necesită reglementare", a afirmat el.

Proiectul lui Silviu Prigoană urmează să fie dezbătut şi de Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici