LEGILE JUSTIŢIEI | Tăriceanu, despre o sensiune extraordinară pentru transpunerea Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie: Nu văd sensul/ Tudose: Dacă Parlamentul nu o face în timp util, o vom transpune mot-a-mot

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut joi că, în opinia sa, nu are sens convocarea unei sesiuni extraordinare în luna ianuarie pentru a transpune în legislaţia românească Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie.

345 afișări
Imaginea articolului LEGILE JUSTIŢIEI | Tăriceanu, despre o sensiune extraordinară pentru transpunerea Directivei UE privind prezumţia de nevinovăţie: Nu văd sensul/ Tudose: Dacă Parlamentul nu o face în timp util, o vom transpune mot-a-mot

LEGILE JUSTIŢIEI | Tăriceanu, despre o sensiune extraordinară pentru transpunerea Directivei UE: Nu văd sensul/ Tudose: Dacă Parlamentul nu o face în timp util, o vom transpune mot-a-mot

„Am să vă spun un lucru foarte direct. Nu văd sensul convocării unei sesiuni extraordinare. Proiectele pe care le avem în vedere şi directive europeană are un termen-limită, care este aprilie 2018, şi cred că în timpul sesiunii normale putem ca aceste lucruri să le abordăm. Eu, personal, n-am discutat în coaliţie, dar vă spun punctul meu de vedere”, a precizat Tăriceanu.

Întrebat dacă se impune o discuţie în coaliţie despre o sesiune extraordinară, liderul ALDE a răspuns că: „Dacă vom ajunge la concluzia că acest subiect trebuie să-l discutăm, da, am toată disponibilitatea”.

Tudose: Dacă Parlamentul nu o face în timp util, vom transpune mot-a-mot directiva europeană

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că dacă Parlamentul nu va reuşi să transpună directiva europeană referitoare la prezumţia de nevinovăţie ”în timp util”, atunci Guvernul va trebuie să adopte o ordonanţă de urgenţă, care va fi ”o transpunere exactă, mot-a-mot a Directivei”

”Nu mă băgaţi în discuţii tehnice pe acest domeniu. Domnul ministru al justiţiei, Tudorel Toader a spus ceva. Bine, până la urmă a fost interpretat greşit. În discuţiile cu domnia sa mi-a spus ce-a vrut domnia sa să spună şi sunt de aceeaşi părere cu domnia sa. Dacă acele directive nu vor reuşi să fie transpuse în timp util în lege, Guvernul va trebui să intervină pentru a nu avea dificultăţi cu Comisia Europeană. Dar o transpunere exactă, mot-a-mot a Directivei”, a declarat premierul Mihai Tudose.

El a refuzat să comenteze oportunitatea unui eventual demers al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a discuta despre legile Justiţiei cu preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este îngrijorat de protestele magistraţilor, premierul a răspuns: ”Mă îngrijorează orice protest atâta timp cât este fundamentat pe ceva. Legile respective nu sunt încă gata, manifestă o categorie socială o îngrijorare pe o anumită temă”.

PSD ia în calcul convocarea unei sesiuni extraordinare parlamentare în luna ianuarie pentru a transpune în legislaţia românească Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, au precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Sursele citate au arătat că PSD se grăbeşte cu elaborarea proiectul privind transpunerea Directivei referitoare la prezumţia de nevinovăţie dat fiind faptul că în luna aprilie expiră termenul de transpunere, în caz contrar exitând posibilitatea intrării în procedură de infrigement.

Pe de altă parte, au arătat sursele citate, transpunerea cât mai rapidă ar viza şi luarea unor precauţii privind eventualele sesizări la CCR sau o eventuală retrimitere în Parlament a propunerii legislative care va rezulta de către preşedintele Iohannis.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a început, miercuri, să dezbată propunerile de modificare a Codului de procedură Penală referitoare la transpunerea în legislaţia românească a Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici