LELIA MUNTEANU | Va face şi premierul Ludovic Orban promisiuni deşarte Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti?

Prim ministrul României întreprinde o vizită oficială la Ierusalim şi Ramallah. Pe agendă figurează şi o întâlnire cu venerabila doamnă Colette Avital (româncă de origine), secretarul general al Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti. (Şi premierul Dăncilă s-a întâlnit, cu prilejul vizitei oficiale din 2018, cu doamna Avital şi s-a mai întâlnit o dată la Bruxelles în februarie 2019).

1278 afișări
Imaginea articolului LELIA MUNTEANU | Va face şi premierul Ludovic Orban promisiuni deşarte Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti?

Va face şi premierul Ludovic Orban promisiuni deşarte Organizaţiei Mondiale pentru Restituirea Proprietăţilor Evreieşti?

E interesant de văzut dacă, în afara promisiunilor pioase, prim ministrul Ludovic Orban e determinat să urnească o problemă ruşinos răs-amânată de toate guvernele ultimilor zeci de ani.

Întrebată de Radio România Actuaţităţi, la sfârşitul lunii ianuarie anul acesta, în ce stadiu se mai află restituirea bunurilor confiscate evreilor în timpul Holocaustului şi în perioada comunistă, doamna Colette Avital a răspuns cu mare decenţă:

„Din păcate, lucrurile merg foarte încet, mai încet ca înainte. Avem destul de multe probleme şi cu restituirea proprietăţilor comunităţii. Din o sută de cereri care au fost făcute în ultimul timp, cred că numai o cerere sau două au fost aprobate. Se pun multe obstacole, cu unele documente care sunt foarte greu de găsit, pentru că nu putem avea acces la unele arhive, care poate ar avea aceste documente, aşa că în minutul de faţă încercăm cât mai mult, şi asta, de fapt, a fost şi promisiunea guvernului precedent, că va face totul pentru a ne facilita, pentru a ne da posibilitatea să căutăm aceste documente, care lipsesc câteodată în arhive. Mai sunt şi alte probleme, pentru că la ANRP, adică Autoritatea Naţională a Restituirii Proprietăţilor, sunt oameni care cer bineînţeles documente exacte, şi noi înţelegem asta, dar de multe ori se întâmplă că o stradă şi-a schimbat denumirea şi o stradă, chiar dacă există acest nume, s-au schimbat şi numerele, şi pe probleme de genul ăsta câteodată nu sunt aprobate dosare, şi asta ne forţează pe noi să mergem în instanţă, aşa că lucrurile merg, dar merg foarte, foarte încet. În ce priveşte proprietăţile private, e şi mai greu. În primul rând, noi totuşi am convenit şi a trecut un amendament la lege ca supravieţuitorii Holocaustului să aibă prioritate şi am trimis mii de scrisori şi foarte mulţi oameni care sunt supravieţuitori israelieni şi care într-adevăr au depus actele la timp au căpătat de la noi un document care dovedeşte că sunt supravieţuitori, şi în ultimul timp am foarte multe plângeri de la foarte mulţi oameni care au depus actele şi sunt supravieţuitori şi nu au răspunsuri, aşa că în zilele următoare va trebui totuşi să iau contact cu ANRP, cu toate că nu ar trebui în mod personal să mă ocup de dosare personale, pentru că nu este ăsta rolul meu, totuşi vreau să ajut oamenii cât pot şi am să mă adresez la ANRP. Şi mai este încă un lucru. Foarte mulţi oameni au trecut de 88 de ani, sunt oameni care au peste 90 de ani, şi li s-a răspuns că li s-a aprobat dosarul şi vor primi despăgubiri în timp de cinci ani, în mod treptat. Or, cineva care are 94 de ani, îmi scrie foarte frumos, "nu sunt sigur că pot să aştept cinci ani", aşa că am cerut la ANRP şi, după câte am înţeles, răspunsul lor era favorabil că vor face ceva pentru ca oamenii mai în vârstă să nu aştepte cinci ani”.

Răspunsul că nu sunt bani nu mai ţine nici în coronacriză, când ANRP a umplut şi umple, de ani de zile, buzunarele fără fund ale clientelei politice a samsarilor imobiliari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici