Liberalii stabilesc în Consiliul Naţional Executiv lista finală pentru europarlamentare

Liberalii se reunesc, luni dimineaţa, în prima şedinţă a Consiliului Naţional Executiv (CNE), în care vor stabili lista finală a candidaţilor PNL la europarlamentare şi vor valida propunerile de lideri interimari ai filialelor.

13 afișări

De asemenea, se va stabili ordinea de zi a Delegaţiei Permamente (DP) premergătoare şedinţei CNE şi se vor aproba convocarea Congresului Tineretului Naţional Liberal, Adunării Generale a Ligii Aleşilor Locali şi convocarea Comisiei de Onoare şi Arbitraj şi a Comisie de Cenzori pentru alegerea preşedintelui.

Noul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, la finalul BPC, că liderii liberali au decis ca vicepreşedintele PNL Norica Nicolai să deschidă lista candidaţilor PNL la alegerile pentru PE.

"În principal discuţiile s-au purtat şi pentru ceea ce înseamnă lista în formă finală, cu ierarhia stabilită, pentru alegerile europarlamentare. Potrivit Statutului, forma finală a listei e dată de Consiliul Naţional Executiv şi, ca atare, vom da publicităţii forma finală a listei, luni, după Consiliul Naţional Executiv, adică BPC plus şefii de organizaţii care nu sunt în acest Birou vor lua o decizie. Astăzi eu am venit în BPC cu o propunere de listă, am discutat pe seama ei, a fost supusă la vot până la urmă în forma pe care am propus-o şi a fost adoptată cu majoritate de voturi de către BPC, dar discuţia finală şi poate retuşurile sau modificările vor avea loc luni", a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele PNL a anunţat doar că "în fruntea listei se va afla vicepreşedintele PNL Norica Nicolai şi că pe această listă se vor afla toţi actualii europarlamentari ai partidului", menţionând că PNL se bazează pe obţinerea unui scor de cel puţin 20% la alegerile pentru PE şi speră să câştige 7-8 mandate de eurodeputat.

El a mai spus că BPC l-a validat ca şef de campanie pentru alegerile europarlamentare pe Rareş Mănescu.

Conform unor surse din PNL, primii cinci candidaţi pe lista lui Antonescu pentru alegerile europarlamentare, validată de BPC, sunt Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi. Pe locul şase ar fi fost validat de BPC, conform surselor liberale, Ben-Oni Ardelean de la Hunedoara, pe locul şapte Ovidiu Silaghi, pe opt Adrian Cioroianu, pe locul nouă Cătălin Turliuc, iar pe zece Radu Surugiu (preşedintele Cluburilor studenţeşti liberale).

Potrivit listei propuse de Antonescu, validată de BPC, actualul europarlamentar Magor Csibi ocupă locul 11 pe listă, iar Daniel Dăianu nu figurează pe niciunul din cele 33 de locuri ale listei propuse de Antonescu.

Sursele liberale au susţinut însă că eventuala candidatură a lui Daniel Dăianu "este în paranteze", urmând să fie discutată în zilele viitoare, unul din motivele lipsei europarlamentarului de pe listă fiind decizia acestui a de nu mai candida.

În plus, sursele PNL au declarat că preşedintele Crin Antonescu va prezenta, luni dimineaţă, o listă deschisă de Norica Nicolai, urmată de Adina Vălean, dar cu Daniel Dăianu pe poziţia numărul trei şi Renate Weber pe locul patru.

În ce priveşte schimbarea liderilor interimari ai organizaţiilor cu scoruri slabe, noul BPC a decis, miercuri, ca fostul preşedinte al PNL Călin Popescu Tăriceanu să fie înlocuit din funcţia de preşedinte interimar al Consiliului de Coordonare al PNL Bucureşti cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

De asemenea, preşedintele interimar al PNL Sector 2, Cristian David, a fost înlocuit cu Dragoş Dincă, preşedintele interimar al PNL Sector 3, Eugen Ncolăescu, a fost înlocuit cu Florin Alexe, preşedintele PNL Sector 4, Cătălin Micula, a fost înlocuit cu Giani Dinu, iar preşedintele interimar al PNL Sector 5, Mihai Voicu, cu liberalul Dan Meran.

Pentru Dâmboviţa, liberalii l-au desemnat preşedinte interimar pe deputatul Gabriel Plăieşu, la Neamţ pe senatorul Ovidius Mărcuţianu, la Sibiu pe deputatul Mircea Cazan, iar Suceava pe Rozopol Filip.

Prim-vicepreşdintele Ludovic Orban a anunţat şi el, miercuri, că BPC a decis convocarea Congresul Tineretului Naţional Liberal în 4 aprilie, iar în 9 mai, de Ziua Europei, se va organiza Congresul Ligii Aleşilor Locali, moment care va coincide cu demararea campaniei pentru europarlamentare.

După reuniunea CNE, liberalii se vor întruni în formulă mai largă în Delegaţia Permamentă, pentru a valida propunerea noului preşedinte al PNL ca funcţia de seceretar general să fie preluată de Radu Stroe şi pentru a stabili componenţa comisiei liberale care aprobă regulamentele specifice diferitelor structuri ale PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici