Liberalii vor o zi naţională dedicată meseriilor

Deputaţii PNL Raluca Turcan şi Florica Chereş au iniţiat un proiect legislativ prin care propun ca ziua de 25 noiembrie să fie proclamată Ziua Naţională a Meseriilor, motivând că ar fi un prilej pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic.

262 afișări
Imaginea articolului Liberalii vor o zi naţională dedicată meseriilor

Liberalii vor o zi naţională dedicată meseriilor

„Motivele pentru recenta creştere înregistrată de învăţământul profesional sunt foarte clare: creşterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregătite în meserii. De asemenea, deschiderea României către piaţa europeană necesită oameni foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional. Facilităţile acordate elevilor (bursă, internat şi decont transport) şi companiilor care investesc în acest tip de educaţie, reprezintă şi ele un imbold”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii precizează că, în prezent, sunt 1.195 de instituţii de învăţământ profesional şi tehnic, dar care sunt răspândite inegal pe teritoriul ţării. În acest sens, Turcan şi Cherecheş dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar în Bucureşti-Ilfov doar 68.

„Prin acest proiect de lege dorim să oferim un cadru naţional care să ofere ocazia de a promova învăţământul profesional şi tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie, va fi declarată Ziua Naţională a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru că în această zi a anului 1864 a fost promulgată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza <<Legea asupra instrucţiunii a Principatelor Unite Române>>, care statua pentru prima data învăţământul profesional”, potrivit documentului citat.

De asemenea, iniţiatorii susţin că 25 noiembrie este o dată potrivită, deoarece este în timpul anului şcolar, astfel încât elevii pot fi implicaţi în activităţi educative de promovare a învăţământului profesional şi tehnic.

„Ziua de 25 noiembrie este proclamată Ziua Naţională a Meseriilor şi va fi celebrată ca zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratele Şcolare, Instituţiile de învăţământ, precum şi Parlamentul, Preşedinţia României, Guvernul, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale vor organiza evenimente educaţionale şi campanii de comunicare publică pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic a meseriilor”, prevede actul normativ.

Totodată, fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de celebrarea Zilei Naţionale a Meseriilor, vor fi asigurate din bugetele instituţiilor de învăţământ, din bugetele autorităţilor publice centrale şi locale, în limita alocaţiilor bugetare aprobate, iar în cazul în care nu există bugete aprobate în acest sens, se recomandă organizarea unor activităţi cu amploare redusă care nu necesită reusrse financiare.

Proiectul legislativ este susţinut de parlamentari PNL, USR şi PMP şi a fost depus la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici