Liderul PCM vrea referendum local privind regionalizarea. Ultima soluţie, nesupunerea civică

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, vrea referendum local privind regionalizarea şi susţine că "ultima soluţie rămâne nesupunerea civică, blocarea unor artere de circulaţie şi aşa mai departe", care constituie "metode democratice".

275 afișări
Imaginea articolului Liderul PCM vrea referendum local privind regionalizarea. Ultima soluţie, nesupunerea civică

Preşedintele PCM, Biro Zsolt (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea sa nu poate fi de acord ca "regionalizarea să se facă în defavoarea comunităţii maghiare" şi că susţine ideea unui referendum local, nu naţional, pe această temă.

"Nu putem să fim de acord ca regionalizarea să se facă în defavoarea comunităţii maghiare. În orice ţară civilizată din UE normele, documentele adoptate şi semnate şi de România prevăd clar că o astfel de reorganizare administrativă se poate face numai cu acordul cetăţenilor şi în niciun caz în defavoarea minorităţilor. Noi considerăm că pe această temă trebuie organizat un referendum, dar acest referendum trebuie să fie referendum local, nicidecum unul naţional. Ni se pare de neacceptat faptul că după adoptarea noii Constituţii, printr-o Hotărâre de Guvern, cum se preconizează acum, să se adopte această reorganizare administrativă", a spus Biro.

Acesta a adăugat că, dacă reprezentanţii minorităţii maghiare nu vor avea posibilitatea să-şi expună părerea în Parlament, iar UDMR nu va avea forţa necesară să convingă coaliţia de guvernământ, trebuie adoptată "o altă modalitate de luptă", respectiv să se "ducă politica în stradă".

Biro a precizat că se referă la mitinguri precum cel pentru autonomie din 10 martie, de la Târgu Mureş, şi că PCM pregăteşte o serie de astfel de acţiuni, el adăugând că va lua legătura cu toate organizaţiile şi partidele politice maghiare.

"Asemenea manifestări cum au avut loc pe 10 martie vor mai fi şi în viitor şi dacă acestea nu au sorţi de izbândă atunci ultima soluţie rămâne nesupunerea civică. PCM, din acest punct de vedere, pregăteşte o serie de acţiuni. Noi vrem să discutăm şi să ajungem la înţelegere cu celelalte formaţiuni maghiare, pentru că numai împreună putem să demonstrăm că avem forţa să oprim această regionalizare care vine în defavoarea comunităţii maghiare.(...) Reorganizarea până în septembrie nu se va încheia, asta e clar, dar timpul ne presează, deci avem câteva luni. Şi având în vedere că, din aceste câteva luni, două luni sunt de vacanţă, vom fi pe fază în această perioadă - dacă este cazul chiar în cursul verii vom avea aceste manifestări, vom ieşi în stradă şi ultima soluţie va fi nesupunerea civică, blocarea unor artere de circulaţie şi aşa mai departe, care sunt metode democratice, cu care noi încercăm să convingem actuala putere", a mai declarat Biro.

Miercuri, preşedintele PPMT Harghita, Sorban Attila, a declarat că în proiectul de regionalizare coaliţia guvernamentală nu ţine cont de aspectele importante pentru comunitatea maghiară, precum "respectarea regiunilor istorice formate de-a lungul timpului şi principiile autonomiei locale".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici