Liderul PSD Liviu Dragnea: Mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui Liiceanu

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că se gândeşte „serios” să depună plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu pentru afirmaţia la adresa sa, făcută de acesta în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE, referitoare la o presupusă dorinţă de demitere a procurorului şef al DNA.

932 afișări
Imaginea articolului Liderul PSD Liviu Dragnea: Mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui Liiceanu

Dragnea: Mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui Liiceanu (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)

„Nu am luat decizia, dar mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu”, a spus Dragnea, miercuri seara, la Antena 3.

„Eu am foarte mari rezerve să fac plângeri penale. I-am făcut până acum domnului procuror Papici şi domnului Marian (Mircea Marian, n.r.), jurnalist celebru, care instiga la violenţă nişte oameni împotriva mea. Eu nu sunt reclamagiu de profesie, de asta spun: mă gândesc foarte serios. Poate omul a citit un text livrat de cineva”, a adăugat Dragnea.

El a arătat că Liiceanu a citat o declaraţie falsă în Parlamentul European, pe care i-a atribuit-o.

„Nu aveţi cum să găsiţi această declaraţie (...) Este un pic ca la Radio Erevan. Eu îmi aduc aminte că la un răspuns de acum două săptămâni am spus că nu voi cere demisia doamnei Kovesi după decizia CCR. Şi am fost criticat de o parte a presei. Am spus că nu este rostul meu. Obiectivele noastre nu sunt acelea de schimbare a şefilor Parchetelor. Am aflat cu stupoare şi am crezut că totuşi în România poate apărea o limită a minciunii, a manipulării. Să citezi o declaraţie falsă în Parlamentul European mi se pare grav”, a mai spus Dragnea.

El a mai arătat că şi Guvernul va trebui să aibă o poziţie oficială, pentru că „o asemenea afirmaţie gravă trebuie combătută foarte ferm”.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a transmis, miercuri, preşedintelui Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, o scrisoare în care menţionează faptul că Gabriel Liiceanu a făcut, într-o dezbatere găzduită de acest for, o afirmaţie falsă, prin care mistifică deliberat realitatea din România.

„Vă scriu în legătură cu dezbaterea pe care aţi găzduit-o recent, în data de 22 martie 2017, în cadrul Comisiei de Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, cu privire la democraţia şi sistemul de justiţie din România. Mă văd nevoit să vă adresez această scrisoare întrucât unul dintre invitaţii la dezbatere, domnul Gabriel Liiceanu, a făcut în discursul său următoarea afirmaţie la adresa mea: <Iată declaraţia explicită a şefului PSD, rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kovesi>”, se arată în scrisoarea citată.

Dragnea susţine că această afirmaţie a lui Gabriel Liiceanu este „falsă în totalitate şi nu reflectă în niciun fel realitatea din România”.

„Nu am rostit niciodată această declaraţie şi nici nu am făcut vreo altă afirmaţie în sensul sugerat de domnul Liiceanu. Dimpotrivă, în toate declaraţiile publice pe care le-am avut pe acest subiect nu am făcut nici măcar o sugestie din care să reiasă că doamna procuror şef ar trebui demisă de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Mai mult decât atât, am reamintit mereu presei şi opiniei publice din România ceea ce am spus şi în timpul recentei campanii electorale din România, respectiv că <noi, ca partid, nu am avut de gând şi nu avem de gând să cerem revocarea celor trei procurori şefi din România: procurorul general, procurorul şef DIICOT, procurorul şef DNA> (declaraţie pe care am reluat-o recent în data de 28 februarie)”, a mai scris Dragnea.

El a arătat că, în urma unei decizii a Curţii CCR, a fost deseori întrebat de jurnalişti dacă acest fapt nu ar constitui un motiv temeinic pentru demiterea conducerii DNA şi că, de fiecare dată când i s-au adresat astfel de întrebări, s-a abţinut să se pronunţe pentru a nu influenţa în niciun fel analiza pe care ministrul Justiţiei o desfăşoară în prezent în legătură cu acest subiect.

„Din punctul meu de vedere, faptul că unul dintre invitaţii români care au luat cuvântul la dezbaterea Comisiei LIBE şi-a permis să mistifice în mod deliberat realitatea din România, cu scopul vădit de a-i dezinforma pe membrii Comisiei, demonstrează cât de subiective şi pătimaşe sunt poziţiile celor care au criticat Guvernul României pentru faptul că a emis anumite acte normative ce aveau drept scop transpunerea în legislaţia penală a unor modificări enunţate în deciziile definitive şi obligatorii ale Curţii Constituţionale”, a subliniat Dragnea.

El îl roagă pe Moraes să ia la cunoştinţă şi să comunice celorlalţi membri ai Comisiei „falsitatea” afirmaţiei lui Gabriel Liiceanu la adresa sa.

„De asemenea, vă rog să luaţi act de faptul că Partidul Social Democrat nu şi-a propus şi nu îşi propune să facă demersuri în sensul demiterii persoanelor care conduc instituţiile din domeniul Justiţiei. În acelaşi timp, PSD susţine necesitatea unei reforme a legislaţiei din domeniul justiţiei, în sensul observaţiilor stipulate deja în deciziile Curţii Constituţionale, atât în ceea ce priveşte consolidarea independenţei Justiţiei şi separaţia puterilor în stat, dar şi în sensul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”, a conchis Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici