Lituanienii îşi votează preşedintele; alegerile sunt umbrite de Rusia

Duminică au loc alegeri prezidenţiale în Lituania, iar actualul preşedinte Gitanas Nauseda este aşteptat să câştige după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în statul post-sovietic, relatează Reuters.

257 afișări
Imaginea articolului Lituanienii îşi votează preşedintele; alegerile sunt umbrite de Rusia

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda

Naţiunea baltică de 2,8 milioane de locuitori a fost un aliat ferm al Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022. Ca şi alte ţări din regiune, membrul NATO şi UE se teme că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei.

Nauseda, în vârstă de 60 de ani, un fost economist senior la grupul bancar suedez SEB, care nu este afiliat niciunui partid, a câştigat primul tur al alegerilor din 12 mai cu 44% din voturi, mai puţin decât cele 50% de care avea nevoie pentru o victorie categorică.

El candidează împotriva prim-ministrului Ingrida Simonyte, în vârstă de 49 de ani, din partea partidului de centru-dreapta, Uniunea Patriei, aflat la putere, care a fost în urmă în sondajele de opinie.

Ea a fost singura femeie dintre cei opt candidaţi din primul tur şi s-a clasat pe locul al doilea cu 20%.

Puţin peste jumătate dintre lituanieni cred că un atac rusesc este posibil sau chiar foarte probabil, potrivit unui sondaj ELTA/Baltijos Tyrimai realizat între februarie şi martie. Rusia a respins în mod regulat ideea că ar putea ataca un membru NATO.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici