Liviu Dragnea, reacţie "la cald" după amânarea bugetului: Iohannis foloseşte incorect procedura / Bugetul trebuie adoptat cu toată celeritatea a doua marţi de azi

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că decizia Guvernului de a amâna dezbaterea bugetului după şedinţa CSAT este corectă, afirmând că deşi în alţi ani CSAT a emis avizul după adoptarea legii în Guvern, anul acesta un astfel de demers ar fi atras o procedură administrativă.

1952 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, reacţie "la cald" după amânarea bugetului: Iohannis foloseşte incorect procedura / Bugetul trebuie adoptat cu toată celeritatea a doua marţi de azi

Liviu Dragnea, reacţie la cald după amânarea bugetului: Iohannis foloseşte incorect procedura (Imagine Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

„Guvernul Grindeanu a luat decizia corectă pentru că este un Guvern care respectă procedurile. Din păcate, această procedură este folosită într-un mod incorect şi neproductiv de preşedintele Iohannis”, a spus Liviu Dragnea.

El a afirmat că deşi în alţi ani CSAT a emis avizul după ce proiectul de buget a fost adoptat în Guvern, anul acesta un astfel de demers ar fi atras o procedură administrativă.

„Nu am reuşit să înţeleg noţiunea termenului de celeritate de azi până marţi. Vorbim totuşi de bugetul de stat, toată ţara aşteptă acest aviz, dar sunt absolut convins că dacă Guvernul ar fi adoptat proiectul de buget în şedinţa de Guvern cineva ar fi declanşat o procedură administrativă sau, Doamne fereşte, de altă natură”, a subliniat Dragnea.

Solicitat să spună de ce nu s-a adoptat proiectul de buget în Guvern, deşi existau precedente în care avizul CSAT a fost emis ulterior, social-democratul a precizat că preşedintele Iohannis i-a transmis lui Grindeanu că „anul trecut a fost altceva”.

„Acest lucru din cât am înţeles i l-a spus primul ministru şi preşedintelui Iohannis care a spus că anul trecut a fost altceva. (…) este un tratament complet diferit”, a dezvăluit Dragnea.

Liderul PSD a susţinut că avizul CSAT este consultativ şi, în final, singura instituţie care adoptă bugetul este Parlamentul.

Marţi, aşteptăm şi noi să se termine şedinţa CSAT şi să dăm drumul procedurilor parlamentare. Se mai întârzie iar patru cinci zile”, a spus social-democratul.

Acesta a mai spus că nu există nici un risc în ceea ce priveşte instituţiile implicare în securitatea naţională şi că bugetul prevede 2% din PIB pentru apărare.

„Ministrul de Finanţe a discutat cu fiecare ordonator de credite explicând că fiecare instituţie are bani pentru funcţionarea în bună regulă. Nu există problema să se pună vreun risc privind funcţionarea statului. Nu există nici un risc în ceea ce priveşte instituţiile implicare în securitatea naţională. 2% din PIB pentru apărare este prins în proiectul de buget”, a conchis Dragnea.

„Nici eu şi nici primul ministru nu uităm ţara în care trăim şi sistemul care guvernează. Nu un sistem legitim, ca să ştim exact despre ce vorbim. Eu l-am sfătuit pe primul ministru să respecte procedurile ad literam”, a răspuns Dragnea, întrebat de ce nu au adoptat proiectul fără avizul CSAT, dacă a existat precedentul din anul 2013.

După mai multe ore de aşteptare, primul ministru, Sorin Grindeanu a anunţat că proiectul de buget nu va fi inclus vineri pe agenda şedinţei de Guvern, urmând ca acesta să fie luat în discuţie marţi, după şedinţa CSAT.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că amânându-se pe marţi, practic, bugetul pentru 2017 ar trebui adoptat “cu toată celeritatea” marţea următoare, afirmând că Parlamentul va lucra şi în weekend la buget.

„Ziua de adoptare dacă astăzi îndeplineam procedurile era vinerea următorea. Amânându-se pe marţi, deci practic marţea următoarea, a doua marţi de azi ar trebui să fie vot final cu toată celeritatea de care suntem în stare”, a spus el.

Liviu Dragnea a afirmat că deputaţii şi senatorii vor lucra inclusiv în weekend în comisii pentru adoptarea bugetului.

„Lucrăm în fiecare zi, se lucrează în fiecare zi. Dacă marţi reuşim să primim de la Guvern proiectul de buget, marţi după-amiază, seara, avem Birou Permanent Reunit. Din momentul acela începe să curgă termenul pentru amendamente de două zile, sigur că sâmbătă şi duminică se va lucra la buget”, a precizat el.

După mai multe ore de aşteptare, Sorin Grindeanu a anunţat că proiectul de buget nu va fi inclus vineri pe agenda şedinţei de Guvern, urmând ca acesta să fie luat în discuţie marţi, după şedinţa CSAT.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri că scrisoarea transmisă de preşedintele Iohannis premierului Grindeanu, privind bugetele instituţiilor de apărare, este „un gest politic”, afirmând că şeful de stat „nu a avut informaţiile corecte”.

„Gest politic. Doar un gest politic. Este într-o campanie ofensivă, negativă din punctul meu de vedere împotriva Guvernului şi împotriva noastră şi foloseşte orice prilej pentru a lovi, pentru a ataca, pentru a critica, pentru a jigni. O asemenea scrisoare eu nu văd de ce a fost trimisă”, a răspuns preşedintele PSD, solicitat să comenteze scrisoarea preşedintelui Iohannis.

Liviu Dragnea a spus că Iohannis nu a avut informaţiile corecte.

„Eu cred că domnul preşedinte Iohannis nu a avut informaţiile corecte pentru că refuz să cred că având informaţiile corecte poate să faca asemenea informaţii. Nu este un Guvern iresponsabil, ca să fie clar, iar în ceea ce priveşte bugetul apărării România nu a avut până acum 2% din PIB pentru apărare”, a adăugat el.

Cât priveşte bugetele serviciilor secrete, Dragnea a afirmat că ministrul de Finanţe a discutat cu cei din conducerea instituţiilor „în detaliu” şi „nu se pune în pericol nicio acţiune operativă, nicio acţiune care are ca obiectiv apărarea securităţii şi a siguranţei naţionale”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici