Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune la europarlamentare. PSD vrea alegerile prezidenţiale în septembrie, Ciucă spune că nu a primit mandat de la partid

  • Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc pe 9 iunie 2024.
  • Ciolacu a anunţat că alegerile prezidenţiale vor fi devansate şi vor avea loc în septembrie. Totuşi, Ciucă spune că a obţinut mandat doar pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi locale şi lista comună.
  • PSD şi PNL vor candida pe listă comună la alegerile europarlamentare.
  • Alegerile parlamentare se vor desfăşura la termen, în decembrie
3773 afișări
Imaginea articolului Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune la europarlamentare. PSD vrea alegerile prezidenţiale în septembrie, Ciucă spune că nu a primit mandat de la partid

Calendarul alegerilor din România în 2024. Locale cu Europarlamentare. PSD şi PNL - liste comune la europarlamentare. PSD vrea alegerile prezidenţiale în septembrie, Ciucă spune că nu a primit mandat de la partid

UPDATE Ciolacu, despre cine ar putea deschide lista la europarlamentare: Aş dori o doamnă

UPDATE Ciucă: PNL nu a votat devansarea alegerilor prezidenţiale

Nicolae Ciucă a spus că în BPN a obţinut mandat doar pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi locale şi lista comună.

„Nu am discutat despre calendarul alegerilor prezindeţiale şi generale. (...) După ce finalizăm toate etapele acestea pregătitoare, înainte de emiterea unei ordonanţe de urgenţă privind calendarul alegerilor, vom avea o întâlnire în BPN şi vom lua o decizie”, a spus Ciucă.

În ce priveşte candidatul la prezidenţiale, Ciucă spune că „este mult prea devreme”.

La rândul său, Marcel Ciolacu, întrebat dacă PSD exclude un candidat comun la alegerile prezidenţiale, a spus că va emite deciziile legate de alegeri după decizia PNL legată de devansarea prezidenţialelor.

„Voi aştepta decizia PNL şi apoi voi emite legislaţia necesară pentru toate cele 3 rânduri de alegeri”, a declarat Ciolacu.

Ce au decis PSD şi PNL:

• Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu alegerile locale şi vor avea loc pe 9 iunie 2024.

• PSD şi PNL vor candida pe listă comună la alegerile europarlamentare.

• Vor exista candidaturi separate în alegerile locale cu posibile liste comune în unele judeţe.

• Alegerile prezidenţiale vor fi devansate şi vor avea loc în septembrie. Cel mai probabil turul 1 pe 8 septembrie, turul 2 – pe 22 septembrie 2024.

• Alegerile parlamentare se vor desfăşura la termen, în decembrie.

UPDATE Ciucă: PNL nu a votat devansarea alegerilor prezidenţiale

UPDATE Liderii coaliţiei explică de ce listele la locale vor fi separate

UPDATE Ciucă: Preşedintele Iohannis nu a fost implicat în stabilirea calendarului alegerilor

Ciolacu:  Alegerile prezidenţiale, în septembrie, iar cele generale, în decembrie

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri seara, după discuţiile privind comasarea alegerilor cu principalul partener din coaliţia de guvernare, PNL, că alegerile pentru funcţia de preşedinte vor fi în septembrie, într-o perioadă care urmează să fie stabilită.

Pe de altă parte, 8 decembrie ar fi data pentru alegerile generale, a mai arătat Ciolacu.

”Am hotărât ca în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidenţiale, primele date sunt, nu este foarte greu, 1-15, 8-22 sau sfârşitul lunii septembrie. Una dintre aceste trei variante va fi aleasă. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep şcolile şi să nu încurcăm desfăşurarea activităţii copiilor, 8-22 ar fi cea mai potrivită şi data de 8 decembrie pentru alegerile generale”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE Kelemen Hunor: Comasarea alegerilor nu va schimba nimic

UPDATE Coaliţia nu a discutat despre un posibil candidat comun la Primăria Capitalei

UPDATE Ciolacu: Nu am nicio reţinere în cazul alegerilor comasate

UPDATE Ciucă: Alegerile locale şi cele europarlamentare vor fi comasate

UPDATE Florin Cîţu: Am votat împotriva listei comune PNL-PSD la alegerile pentru Parlamentul European

„Au fost 58 de voturi pentru, cinci împotrivă şi două abţineri pentru comasare şi liste comune la europarlamentare”, au spus pentru MEDIAFAX surse liberale.

Surse social-democrate au afirmat că liderii PSD a votat în unanimitate calendarul alegerilor, comasarea şi listele comune.

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă urmează să susţină o conferinţă la ora 19.00 pentru a anunţa decizia finală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici