Luminiţa Odobescu, vizită oficială în Germania. A condamnat atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre şi a discutat cu Annalena Baerbock despre aderarea României la spaţiul Schengen

  • Ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, a efectuat luni o vizită oficială la Berlin, în cadrul căreia a avut întrevederi cu omologul german, Annalena Baerbock, şi consilierul pentru afaceri europene al Cancelarului federal german, dr. Undine Ruge.
  • Odobescu a condamnat din nou atacurile Rusiei împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile, inclusiv a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea frontierei cu România.
  • Un alt subiect important a fost aderarea României la spaţiul Schengen.
1605 afișări
Imaginea articolului Luminiţa Odobescu, vizită oficială în Germania. A condamnat atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre şi a discutat cu Annalena Baerbock despre aderarea României la spaţiul Schengen

Sursa foto: X/GermanForeignOffice

Întrevederile au reconfirmat relaţia bilaterală complexă şi de încredere, cu valenţe strategice, dintre România şi Republica Federală Germania, reflectată inclusiv de dinamica crescută a dialogului la nivel înalt, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În cadrul convorbirii cu omologul german, ministrul român de externe a punctat importanţa perspectivelor de dezvoltare a relaţiei economice solide între cele două ţări, cu accent pe impulsionarea proiectelor economice comune şi de valorificare a potenţialului investiţional german în domenii importante ale economiei româneşti: infrastructură, energie, agricultură şi industria alimentară, economie circulară, digitalizare, industria de apărare.

Discuţiile au evidenţiat interesul ambelor părţi pentru coordonarea poziţiilor pe teme de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională, având în vedere crizele multiple generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. Luminiţa Odobescu a prezentat eforturile părţii române pentru facilitarea exporturilor de cereale ucrainene, în mod special către regiunile cele mai vulnerabile ale globului, adaugă MAE.

Oficialul român a reiterat condamnarea fermă a atacurilor Federaţiei Ruse împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile, inclusiv a porturilor ucrainene de pe Dunăre, în apropierea frontierei cu România. Cu referire la atacurile din cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, a arătat că mijloacele utilizate de Federaţia Rusă nu au generat ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau a apelor teritoriale ale României. A informat că Ministerul Apărării Naţionale a luat măsuri de vigilenţă întărită în spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian şi contribuie la consolidarea posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, conform planurilor naţionale şi aliate.

Totodată, Odobescu a pledat pentru continuarea acordării unui sprijin european consistent Republicii Moldova, în vederea consolidării rezilienţei sale în faţa ameninţărilor curente, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, iniţiativă lansată de România, Germania şi Franţa.

MAE a precizat că un alt subiect important de pe agenda convorbirilor l-a constituit aderarea României la spaţiul Schengen. Ministrul român de externe a evidenţiat stadiul demersurilor părţii române, atât şeful diplomaţiei germane, cât şi consilierul pentru afaceri europene al Cancelarului federal reiterând sprijinul ferm al Germaniei pentru realizarea acestui obiectiv major al României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici