Lupta pentru funcţii în PSD. Cum se împart taberele înainte de congresul de săptămâna viitoare

Viorica Dăncilă, alături de Daniel Suciu şi Marius Dunca, în opoziţie cu garda veche din partid, care încearcă să obţină susţinere. Este situaţia din PSD înainte de congresul de săptămâna viitoare. Despre împărţirea funcţiilor s-a discutat şi la întâlnirea informală de la Neptun din acest weekend.

2518 afișări
Imaginea articolului Lupta pentru funcţii în PSD. Cum se împart taberele înainte de congresul de săptămâna viitoare

Lupta pentru funcţii în PSD. Cum se împart taberele înainte de congresul de săptămâna viitoare

La întâlnirea informală a liderilor din PSD de la Neptun, membri mai vechi şi cu influenţă au dorit să obţină susţinerea premierului Viorica Dăncilă pentru funcţiile de preşedinte executiv şi secretar general în PSD, potrivit unor surse social-democrate. Însă liderul interimar al PSD i-a susţinut pe cei tineri, pentru a da un mesaj că PSD a înţeles ceea ce au transmis cetăţenii pe 26 mai.

Astfel, vicepremierul Daniel Suciu a fost sprijinit de premier pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, iar Marius Dunca, fost ministru al Tineretului, a fost sprijinit de Viorica Dăncilă pentru cea de secretar general.

Vicepremierul Daniel Suciu a confirmat pe Facebook că va candida, la congresul din 29 iunie, pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, spunând că demersul său are loc într-un moment important pentru partid. Pentru aceeaşi funcţia şi-a anunţat candidatura şi Daniel Florea, primarul sectorului 5.

Pentru funcţia de secretar general şi-au anunţat candidatura şi Codrin Ştefănescu, care a mai deţinut acest post, liderul PSD Constanţa Felix Stroe dar şi fostul consilier local la Primăria sectorului 5, Cătălin Stochiţă.

Social democraţii au discutat şi despre candidatul care va fi propus pentru prezidenţiale. Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a transmis în şedinţa informală de la Neptun că vrea să intre în cursa pentru desemnarea prezidenţiabilului PSD. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, după şedinţă că sondajele vor fi demarate săptămâna viitoare, iar listele sunt până în acel moment deschise. Alţi social democraţi care şi-au anunţat intenţia de a fi testaţi şi care vor intra în sondaje sunt: Şerban Nicolae şi Liviu Pleşoianu.

Şedinţa de la malul mării nu a fost lipsită de momente tensionate, spun sursele politice. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, ar fi transmis că a obţinut un scor mic în judeţ tocmai pentru a provoca o schimbare la nivelul conducerii patidului.

Ulterior, Oprişan a fost protagonistul unui schimb dur de replici cu Marcel Ciolacu. Întrebată de tensiunile din această şedinţă dintre cei doi, premierul a răspuns după şedinţă: "că sunt păreri divergente e normal, şi în familie putem avea opinii diferite. Nu trebuie să vorbească un singur coleg şi toţi să fie de acord. Au existat discuţii nu numai între Oprişan şi Ciolacu, au existat opinii diferite, dar la final toţi vom merge în aceeaşi direcţie".

La Neptun nu au fost prezenţi Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu. Absent şi el de la şedinţă, Cătălin Rădulescu a transmis sâmbătă o scrisoare deschisă critică la adresa mai multor lideri care se dezic acum de Liviu Dragnea.

"Nu eraţi voi cei mai buni oratori susţinători ai deciziilor, ca doar eram acolo (chiar dacă nu eram membru CEx) şi v-am văzut pe fiecare , sau atunci era bine pentru ca interesele voastre personale erau satisfăcute ? Pai tu Oprişane nu erai ? Tu Zetea, care acum ai devenit un mare critic al modificărilor codurilor penale şi ale legilor justiţiei nu erai tu oratorul principal care susţineai tot in CEx ? Tu obraznicule de Negoita, îţi aminteşti cum la unul din CEx-uri spuneai cât de mult il îndrăgeşti tu pe Dragnea, când Mutu ironic a spus ca dacă tu il îndrăgeşti el il adora? Am înţeles acum v-ati împărţit din nou pe găşti şi vreţi sa luaţi câte o bucata", a scris Rădulescu.

Social-democraţii se vor reuni în Congres weekendul viitor, pe 29 iunie, pentru alegerea preşedintelui, a preşedintelui executiv şi a secretarului general.

Deocamdată, pentru funcţia de preşedinte PSD şi-a anunţat candidatura actualul preşedinte interimar, Viorica Dăncilă. Ministrul Ecaterina Andronescu a spus, la rândul ei, că nu exclude să candideze pentru cea mai importantă funcţie din partid.

Viorica Dăncilă a preluat interimatul conducerii PSD pe 27 mai, după condamanarea lui Liviu Dragnea la închisoare cu executare.

Taguri:
congres,
psd,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici