Macovei vrea să facă referendum pentru schimbarea Legii partidelor dacă ajunge preşedinte

Monica Macovei spune că unul dintre principalele sale proiecte, dacă devine preşedinte, este legat de schimbarea Legii partidelor politice, precizând că ar putea convoca chiar un referendum, pentru a se putea înfiinţa partide cu doar trei membri fondatori.

527 afișări
Imaginea articolului Macovei vrea să facă referendum pentru schimbarea Legii partidelor dacă ajunge preşedinte

Macovei vrea să facă referendum pentru schimbarea Legii partidelor dacă ajunge preşedinte (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Monica Macovei a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, împreună cu reprezentanţii Asociaţiei pentru Minţi Pertinente (AMPER) din municipiu, că susţine ideea schimbării legii partidelor politice, promovată de asociaţie.

Macovei a spus că unul din proiectele sale centrale, ca preşedinte al României, va fi liberalizarea vieţii politice şi schimbarea Legii partidelor politice, astfel ca românii să poată înfiinţa partide cu doar trei membri fondatori, fără nicio condiţionare geografică, nu ca în prezent, când condiţiile restrictive - 25.000 de semnături, din 18 judeţe - creează "un monopol" al partidelor mari, care însă nu servesc cetăţeanul.

Ea a susţinut că este conştientă că parlamentarii s-ar putea opune modificării acestei legi, care nu va fi în beneficiul lor, iar dacă acest lucru se va întâmpla, singura soluţie va fi presiunea civică.

"Voi cere această lege, oamenii o vor vrea - iarăşi, aici trebuie să implicăm oamenii şi o acţiune de civism politic, care nu este foarte mult practicat în România şi mă bucur că AMPER face asta şi trebuie extins la toată ţara. Dacă Parlamentul pe care-l avem astăzi nu vrea să adopte o lege, noi scriem şi învăţăm, inclusiv eu, toţi românii, să scrie scrisori, o sută pe zi, la parlamentarii din circumscripţiile lor şi să le spună parlamentarilor ce vor de la ei: vreau să schimb legea partidelor, vreau să schimb asta în educaţie, vreau să schimb asta în sănătate - ce legi vor ei să schimbe", a spus Macovei.

Macovei a afirmat că ar putea convoca chiar un referendum pe acest subiect, dacă legea partidelor nu se va putea modifica prin Parlament.

"Se poate face şi un referendum, categoric. Este unul dintre mijloacele preşedintelui", a arătat ea.

În acelaşi context, Macovei a spus că este un adversar al migraţiei politice şi că propunerea "inculpatului Dragnea" - de a se adopta un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze - reprezintă expresia unui fenomen practicat de toate partidele din România când au fost la putere, dar care trebuie să înceteze.

"Asta trebuie să se oprească, pentru că primarii sunt acolo aleşi ca să slujească şi să servească oamenii şi interesele oamenilor. Şi, ca atare, nu trebuie să-i obligi să se ducă cu căciula în mână să ia bani, fonduri europene sau fonduri naţionale, ca să-şi facă proiectele. Problema mea este cu toată clasa politică, nu numai cu o anumită parte. Nu cu PSD, acum, care vrea să facă chestia asta, cu toată clasa politică, pentru că de-a lungul timpului toate partidele au făcut la fel", a conchis Macovei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici