LIVE TEXT   Macron versus Le Pen. Confruntarea crucială pentru şefia Franţei / Marine Le Pen: „Sunt de acord cu sancţiunile impuse oligarhilor, dar nu cu interzicerea importurilor din Rusia. Vor avea consecinţe cataclismice” / Macron: „Nu dumneavoastră veţi decide salariile”

  • Preşedintele Franţei Emmanuel Macron se confruntă cu Marine Le Peîn, candidata Dreptei la şefia ţării, miercuri seara, într-o dezbatere televizată.
  • Macron are un avans considerabil în faţa lui Le Pen.
1575 afișări
Imaginea articolului Macron versus Le Pen. Confruntarea crucială pentru şefia Franţei / Marine Le Pen: „Sunt de acord cu sancţiunile impuse oligarhilor, dar nu cu interzicerea importurilor din Rusia. Vor avea consecinţe cataclismice” / Macron: „Nu dumneavoastră veţi decide salariile”
Macron a început discuţia aducând aminte despre criza de COVID din mandatul său şi războiul din Ucraina. El punctează pe necesitatea tranziţiei către o economie verde. 
 
Le Pen, critică la adresa conducerii lui Macron: „În ultimii cinci ani am văzut francezii îngrijoraţi, temători, cu frică faţă de viitorul lor. În seara asta, îmi doresc să le spun că e posibilă o nouă şansă”. „Voi fi preşedintele dreptăţii, al fraternităţii, al păcii. Avem nevoie de fraternitate”, spune Le Pen, în deschiderea dezbaterii publice. 

UPDATE 05:46 Macron o avertizează pe Le Pen că riscă un „război civil” dacă va interzice purtarea baticului în spaţiul public

Preşedintele în exerciţiu Emmanuel Macron şi-a avertizat miercuri contestatoarea sa de extremă-dreapta, Marine Le Pen, că va aduce Franţa în pragul unui război civil dacă va interzice baticul islamic sau hijab-ul, aşa cum este cunoscut în lumea musulmană.

UPDATE 02:51 Macron este mai convingător decât Le Pen în dezbaterea electorală. Preşedintele Franţei este preferat în sondaje

UPDATE 01:01 Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, dezbatere electorală intensă pe teme politice, economice şi sociale 

Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, şi adversara sa în cursa prezidenţială, Marine Le Pen, au avut o dezbatere televizată intensă, miercuri seară, pe o serie de teme politice, economice şi sociale, precum şi despre imigraţie şi despre politica externă.

UPDATE 22:55 Rusia, „ghimpele” dintre Macron şi Le Pen

Macron continuă să fie tranşant şi aduce în discuţie împrumutul lui Marine Le Pen de la o bancă rusească, spunând că aceata nu are cum să apere Franţa de interesele lui Putin.  Adversara sa îl atacă, la rândul său, pe Macron şi spune că în trecut şi el a fost pro-Rusia. 

UPDATE 22:45 Franţa şi UE

Macron spune că apartenenţa la UE are numeroase beneficii, care s-au văzut şi în pandemia de COVID. „Avem nevoie de o Europă mai puternică şi lideri mai puternici (Scholz, Merkel)”, spune preşedintele.
 
La rândul său, Le Pen agreează familia UE, cu anumite rezerve (politica faţă de muncitorii din afara ţării, regulile pentru fermieri). „Noi, oamenii din Franţa avem nevoie să alegem ce e bine pentru noi”. 
 
UPDATE 22:30 Le Pen, despre invazia Rusiei în Ucraina: „Domnule Macron, ceea ce aţi făcut pentru Ucraina merită sprijin, fără îndoială, dar trebuie să fim atenţi în ceea ce priveşte trimiterea de arme în Ucraina. Sunt de acord cu sancţiunile impuse oligarhilor, dar nu cu interzicerea importurilor din Rusia. Vor avea consecinţe cataclismice asupra oamenilor şi afacerilor” (...) Cred că aceste decizii vor arunca Rusia în braţele Chinei şi vor deveni superputeri economice, militare. Asta mă îngrijorează profund”.
 
UPDATE 22:19 În ceea ce priveşte un alt punct important - taxele -, Le Pen spune că francezii merită să-şi primească banii înapoi. 
 
Macron devine înţepător şi spune că Le Pen evită răspunsurile la întrebările sale, argumentând că măsurile propuse de aceasta nu sunt viabile pe termen lung.

Macron: „Putem să facem ţara mai puternică” 

Macron: „Putem clarifica astăzi proiectele importante pentru ţară şi direcţiile de urmat. (...) Am încercat, în timpul mandatului, să iau deciziile corecte. Şi avem nevoie să facem şi mai mult, pentru ca viaţa tuturor să devină şi mai bună”. Macron a adus în discuţia problemele de mediu şi nevoia de a întări securitatea europeană. 

Le Pen: „Francezii vor reducerea taxelor”

  • Cred că energia e un bun ce trebuie să fie la îndemâna tuturor, aşa că voi reduce taxele.
  • Mă voi concentra pentru beneficiile pentru cetăţenii săraci care au nevoie de sprijin guvernamental pentru achiziţionarea de locuinţe.
  • Voi sprijini politicile pentru categoriile vulnerable (părinţi singuri, adulţi cu dizabilităţi, oamenii bolnavi).
Le Pen promite o creştere a salariilor daca vă fi aleasă. „Nu tu vei decide salariile sau bonusurile”, îi răspunde Macron. „Managerii companiilor fac asta, nu altcineva”. 

Macron spune că în timpul mandatului său a muncit pentru reducerea şomajului, un punct ce lipseşte de pe agenda adversarei sale politice. 

90 de euro per lună este cuantumul cu care a crescut indemnizaţia pentru persoanele cu dizabilităţi, asigură Macron.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici