MAE: Comentariile Budapestei privind anchetele din România sunt neuzuale în practica diplomatică

Ministerul român de Externe apreciază că remarcile transmise public de MAE ungar cu privire la anchetele penale împotriva unor membri UDMR, printre care şi ministrul Zsolt Nagy sunt "neuzuale în practica diplomatică" şi precizează că cetăţenii români sunt egali în faţa legii, indiferent de etnie.

4 afișări

"Referitor la comentariile transmise public de MAE ungar cu privire la procedurile judiciare ce privesc unele personalităţi ale vieţii publice din România, Ministerul Afacerilor Externe consideră că aceste remarci sunt neuzuale în practica diplomatică. MAE al României, ca instituţie omoloagă a MAE ungar, are datoria să sublinieze în acest context că toţi cetăţenii români sunt egali în faţa legii, indiferent de apartenenţa etnică şi că, la fel ca în orice stat democratic, procedurile judiciare în materie penală nu pot fi obiect al evaluării publice până la finalizarea acestora. Urmărirea penală nu vizează în niciun stat de drept cazuri bazate pe criteriul etnic", se arată într-un comunicat al MAE remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Afacerilor Externe îşi reafirmă "disponibilitatea de a aborda în cadrul bilateral oferit de mecanismele de cooperare şi dialog orice teme care preocupă partea ungară, în spiritul relaţiei speciale" dintre cele două ţări, "în conformitate cu principiile şi angajamentele din cadrul parteneriatului strategic româno-ungar şi cu rezultatele programelor de acţiune convenite cu prilejul şedinţelor comune ale guvernelor României şi Republicii Ungare".

MAE român subliniază contribuţia pe care organizaţia reprezentativă a maghiarilor din România a avut-o şi o are la" reuşitele guvernării din ultimii ani precum şi contribuţia reprezentanţilor aleşi ai minorităţii maghiare din România în organismele şi instituţiile de la nivel local, naţional sau în forurile europene".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici