MAE confirmă că Iulian Buga este propunerea de ambasador pentru SUA

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că diplomatul Iulian Buga este propunerea făcută şi agreată de ambasador al României la Washington, acesta urmând să fie audiat "în perioada imediat următoare" de comisiile de politică externă ale Parlamentului.

430 afișări
Imaginea articolului MAE confirmă că Iulian Buga este propunerea de ambasador pentru SUA

MAE confirmă că Iulian Buga este propunerea de ambasador pentru SUA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, a confirmat joi, într-o conferinţă de presă, că Buga este numele "propus şi agreat" pentru ocuparea funcţiei de la Washington, adăugând că acesta va fi audiat de comisiile parlamentare în "perioada imediat următoare".

Diplomatul de carieră Iulian Buga, fost ambasador al României în Irlanda, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de ambasador al României în SUA, au declarat duminică pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, despre ambasadorii propuşi de MAE pentru Washington şi Moscova, Iulian Buga şi, respectiv, Vasile Soare, că Preşedinţia a discutat şi convenit cu ministerul asumarea şi trimiterea acestora la posturi înainte de declanşarea procedurii.

"Ca să ne înţelegem foarte bine. Să nu credeţi că aceste nominalizări se trimit înainte de a fi discutate. Deci le-am discutat înainte şi am stabilit că declanşăm procedura. Deci Ministerul de Externe a transmis nominalizările pe care le-am convenit şi au plecat pe circuit. Ca să nu ne mai imaginăm aşa, ia uite, cum trimite o instituţie, să vezi cum cealaltă îi întoarce şi... Nu. Sunt convenite, ni-i asumăm şi cel care l-a propus, şi cel care îl va semna", a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă, întrebat despre nominalizările la conducerea misiunilor României în cele două importante capitale.

Vasile Soare, ambasadorul propus pentru Rusia, a fost audiat marţi de comisiile parlamentare, el primind aviz favorabil.

Iulian Buga a fost rechemat recent de preşedintele Traian Băsescu din funcţia de ambasador în Irlanda, post pe care îl ocupa din 2009. El a mai fost secretar de stat în MAE în perioada 2007-2009, ambasador în Olanda între 2001-2007 şi a coordonat Direcţia America de Nord din MAE între 1999-2001.

Totodată, Iulian Buga a deţinut şi postul de consul general al României la Los Angeles în 1997-1998, între 1994-1997 lucrând pe un post de consilier la Ambasada de la Washington. El a mai fost propus în 2007 pentru ocuparea postului de ambasador la Washington de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, însă preşedintele Băsescu nu a acceptat la acel moment nominalizarea acestuia.

Şeful statului a semnat pe 21 mai decretele de rechemare de la post pentru ambasadorii României în SUA, Adrian-Cosmin Vieriţa, în Federaţia Rusă, Constantin-Mihail Grigorie, şi în Israel, Edward Iosiper, aceştia aflându-se la final de mandat.

Potrivit procedurii de nominalizare a ambasadorilor României, MAE înaintează Preşedinţiei propunerile. Şeful statului decide asupra trimiterii la post după ce ambasadorii propuşi sunt audiaţi de comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului, avizul acestora fiind însă consultativ. De asemenea, procedura presupune şi obţinerea, înainte de trimiterea la post, a agrementului din partea ţării în care ambasadorul respectiv va reprezenta România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici