MAE: Deciziile NATO - măsuri de apărare după acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei

Deciziile de la summitul NATO privind asigurarea unei prezenţe a Alianţei în statele din flancul estic, inclusiv România, sunt măsuri de apărare în răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, precizează MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

511 afișări
Imaginea articolului MAE: Deciziile NATO - măsuri de apărare după acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei

MAE: Deciziile NATO - măsuri de apărare după acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Deciziile summit-ului NATO privind consolidarea apărării colective şi asigurarea unei prezenţe NATO în statele Aliate situate în flancul estic, inclusiv România, reprezintă măsuri de apărare în răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi acţiunile militare din estul Ucrainei", precizează MAE, după ce ambasadorul rus la Alianţă, Aleksandr Gruşko, a declarat că amplasarea unei baze militare a Alianţei Nord-Atlantice în România reprezintă o "provocare gravă" pentru securitatea Rusiei.

Potrivit MAE, "obiectivul principal al asigurării unei prezenţe NATO pe baze rotaţionale pe teritoriul Aliaţilor estici îl reprezintă sporirea securităţii acestora şi descurajarea oricăror acţiuni agresive, în condiţiile în care Federaţia Rusă a arătat că dispune de capacităţile necesare, manifestă voinţa politică şi chiar acţionează prin încălcarea acordurilor, principiilor şi a altor norme de drept internaţional, inclusiv a principiilor din Actul Fondator NATO-Rusia, modificând prin forţă frontierele recunoscute internaţional".

În ceea ce priveşte contextul de securitate regional, prin anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi, ulterior, prin anunţurile privind consolidarea prezenţei militare ruse în această regiune ucraineană, Federaţia Rusă demonstrează o conduită de natură a schimba fundamental echilibrul strategic în Marea Neagră. "Prezenţa pe baze rotaţionale a forţelor militare Aliate în Marea Neagră, care, spre deosebire de acţiunile recente ale Federaţiei Ruse, se desfăşoară cu respectarea tuturor normelor internaţionale în vigoare, evidenţiază în fapt determinarea Alianţei Nord-Atlantice de a contribui la stabilitatea şi securitatea regionale", mai precizează MAE.

Construirea unei baze militare a Alianţei Nord-Atlantice în România reprezintă o "provocare gravă" pentru securitatea Rusiei, afirmă ambasadorul rus Aleksandr Gruşko, acuzând că sporirea prezenţei militare în România, Bulgaria şi Polonia încalcă prevederile Acordului NATO-Rusia.

Alianţa Nord-Atlantică a încălcat, prin construirea de baze militare în România, Bulgaria şi Polonia, prevederile Acordului fondator NATO-Rusia, a declarat Gruşko, citat de RIA Novosti.

"Acordul fondator include o prevedere foarte clară conform căreia statele membre NATO vor evita staţionarea de forţe combatante suplimentare cu statut permanent", a argumentat ambasadorul Rusiei la Alianţa Nord-Atlantică.

"Baza militară care se construieşte acum în România este, desigur, o provocare gravă pentru securitatea Rusiei şi noi considerăm că acest lucru constituie o încălcare semnificativă a angajamentelor", a insistat Gruşko, subliniind că Moscova este foarte preocupată privind activităţile NATO în Marea Neagră şi în Marea Baltică.

Prezenţa în Marea Neagră a forţelor militare ale unor state neriverane riscă să genereze "o modificare substanţială a echilibrului strategic şi regional", iar Moscova analizează modalităţile prin care poate "contracara şi neutraliza posibilele ameninţări", a avertizat oficialul rus, precizând că situaţia este valabilă şi în ceea ce priveşte Marea Baltică.

Reprezentantul Rusiei a subliniat că Moscova urmează să analizeze în detaliu deciziile de la summitul NATO cu privire la securitatea internă. "Totul va face obiectul unei analize atente a instituţiilor abilitate din Rusia, în primul rând pentru stabilirea măsurilor pe care trebuie să le luăm pentru a ne garanta securitatea", a explicat oficialul rus.

NATO revine la o logică de tip "Război Rece", a continuat Gruşko, conform Itar-Tass, acuzând Alianţa că foloseşte criza din Ucraina pentru atingerea propriilor obiective geopolitice.

Statele din Alianţa Nord-Atlantică au promis la summitul de la Newport din Marea Britanie) să menţină "o prezenţă continuă" în Europa de Est, pe fondul îngrijorărilor provocate de atitudinea Rusiei în contextul crizei din Ucraina. Alianţa Nord-Atlantică va continua misiunile de patrulare aeriană consolidate în spaţiul aerian al ţărilor baltice, va continua să mobilizeze fregate în Marea Neagră şi în Marea Baltică şi va dubla exerciţiile militare în est, a anunţat preşedintele american Barack Obama la încheierea summitului NATO, amintind că Statele Unite au promis în iunie un miliard de dolari "pentru reasigurarea Europei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici