MAE despre retragerea decoraţiei lui Tokes: Deciziile nu pot fi puse sub semnul întrebării

Ministerul Afacerilor Externe a afirmat, luni, că "deciziile instituţiilor din România nu pot fi puse sub semnul întrebării'', după ce premierul ungar Viktor Orban a susţinut că România duce o "campanie politică" împotriva liderilor minorităţii maghiare, pe tema retragerii decoraţiei lui Tokes.

1736 afișări
Imaginea articolului MAE despre retragerea decoraţiei lui Tokes: Deciziile nu pot fi puse sub semnul întrebării

MAE despre retragerea decoraţiei lui Tokes: Deciziile nu pot fi puse sub semnul întrebării (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"În România, ca în orice stat de drept, justiţia şi lupta împotriva corupţiei se realizează de o manieră imparţială şi cu rezultate apreciate de instituţiile europene. În consecinţă, deciziile instituţiilor competente din România nu pot fi puse sub semnul întrebării din acest punct de vedere", a afirmat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susţinut, luni, în faţa diplomaţilor, că România duce o "campanie politică" împotriva liderilor minorităţii maghiare de pe teritoriul său, "sub pretextul constituţionalităţii, legalităţii şi luptei împotriva corupţiei", relatează AP online.

Orban a spus că Ungaria va "trebui să ridice această problemă într-un mod corespunzător".

Săptămâna trecută, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv retragerea decoraţiei "Steaua României" în ceea ce îl priveşte pe europarlamentarul Laszlo Tokes, judecătorii confirmând astfel decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului Naţional "Steaua României".

Principalul motiv pentru care i-a fost retrasă această distincţie este că în 2013 Tokes a sugerat că autorităţile ungare ar trebui să-şi asume "statutul de protector" în cazul maghiarilor din Transilvania.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici