MAE: Explicaţiile lui Stratan privind respingerea lui Constantinescu sunt "stângace"

Explicaţiile ministrului de Externe Andrei Stratan privind respingerea de către autorităţile de la Chişinău a nominalizării lui Mihnea Constantinescu ca ambasador în R. Moldova sunt "stângace", a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu.

158 afișări
Imaginea articolului MAE: Explicaţiile lui Stratan privind respingerea lui Constantinescu sunt "stângace"

Mihnea Constantinescu (Imagine: Mediafax Foto)

"Este o explicaţie stângace şi departe de adevăr, o scuză puţin abilă şi fără legătură cu realitatea şi cutuma diplomatică", a spus Şerbănescu adăugând că motivaţia lui Stratan "aduce mai degrabă cu un pretext care ascunde intenţiile reale şi care denotă preferinţa pentru un gest ostentativ şi inamical".

"Într-o democraţie este imposabil ca propunerea unui ambasador să fie secretă", a mai declarat oficialul MAE, reamintind că în România procesul de desemnare a unui ambasador presupune participarea la audieri în Parlament, ceea ce implică nominalizarea acestuia.

Ediţia on-line de sâmbătă a cotidianului Adevărul citează o declaraţie acordată de Stratan corespondentului Agerpres la Chişinău în care acesta spune că numele ambasadorului propus poate fi făcut public doar după primirea agrementului din partea statului unde acesta urmează să-şi îndeplinească misiunea.

"România a încălcat aceste prevederi şi a anunţat numele ambasadorului înainte de a fi primit agrementul",a declarat Stratan.

"Nota verbală transmisă de autorităţile de la Chişinău nu conţine motivele pentru care s-a solicitat autorităţilor române numirea unei alte persoane decât Mihnea Constantinescu pentru funcţia de ambasador", spunea vineri, pentru MEDIAFAX, Şerbănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici