MAE, precizări după postarea preşedintelui Ungariei: Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetăţenii altui stat

  • Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetăţenii altui stat, este reacţia Ministerului Afacerilor Externe la postarea de vineri a preşedintelui Ungariei.
  • MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţie.
2850 afișări
Imaginea articolului MAE, precizări după postarea preşedintelui Ungariei: Un stat nu poate să îşi aroge drepturi în raport cu cetăţenii altui stat

„Ca urmare a postării, în cursul zilei de astăzi, pe pagina de Facebook a Preşedintelui Ungariei, a unui mesaj prin care se asumă de către înaltul demnitar ungar calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus”, a transmis vineri MAE.

Conform ministerului, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflat în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale.

„Prin urmare, astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie şi nici spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), în acest an fiind marcate două decenii de la adoptarea acesteia. România rămâne profund ataşată dezideratului promovării unei relaţii pragmatice cu Ungaria în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie”, mai arată MAE.

Ministerul menţionează faptul că ambasadorul Ungariei la Bucureşti a folosit prilejul discuţiei telefonice pentru a clarifica faptul că elementele apărute în presa română privind o eventuală participare a Preşedintelui Ungariei, cu ocazia vizitei, la o ceremonie de premiere a doi cetăţeni români de etnie maghiară nu corespund în niciun fel realităţii, partea română luând notă de aceste precizări.

Preşedintele Ungariei, Novak Katalin, se află în vizită în România.

„Astăzi (vineri - n.r.) l-am cunoscut pe Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, viceprim-ministrul României. În calitate de Preşedinte al Republicii, consider o prioritate reprezentarea întregii populaţii maghiare, aşa că pentru mine nu există nicio diferenţă în ceea ce priveşte dacă cineva locuieşte aici sau dincolo de graniţă. Maghiarii sunt maghiari, punct”, a scris pe Facebook Novak Katalin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici