MAE: Romania îşi va consolida capacitatea de cercetare după dobandirea calităţii de membru CERN

Ministerul Afacerilor Externe salută dobândirea de către Romania a calităţii de membru CERN şi consideră că ţara noastră îşi va consolida capacitatea de cercetare şi vizibilitatea ştiinţifică naţionale în domeniu.

1153 afișări
Imaginea articolului MAE: Romania îşi va consolida capacitatea de cercetare după dobandirea calităţii de membru CERN

MAE: Romania îşi va consolida capacitatea de cercetare după dobandirea calităţii de membru CERN

"MAE salută dobândirea, la 17 iulie 2016, de către România, a calităţii de membru al Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare (CERN), un pas esenţial pentru dezvoltarea cercetării ştiinţifice în România", potrivit unui comunicat de presă emis luni de MAE.

Ministerul consideră că dobândirea calităţii de membru CERN va contribui într-o manieră semnificativă la stimularea şi întărirea participării instituţiilor de cercetare din România la marile experimente şi programe ştiinţifice derulate de CERN, în vederea creşterii capacităţii de cercetare şi a vizibilităţii ştiinţifice naţionale în domeniu.

"Consolidarea potenţialului tehnologic şi a competitivităţii mediului economic şi de afaceri naţional, precum şi creşterea nivelului educaţional şi de comunicare a rezultatelor cercetării în societate, vor beneficia deopotrivă de această aderare. Excelenţa românească în materie de cercetare, cunoscută şi apreciată deja la CERN, va avea noi oportunităţi de recunoaştere la nivel internaţional", potrivit sursei citate.

Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare - cu sediul la Geneva - a fost fondată în anul 1954 şi este cel mai mare centru de cercetare în fizica particulelor elementare.

România a depus, la 17 iunie 2016, instrumentul de aderare la Convenţia pentru înfiinţarea unei Organizaţii Europene pentru Cercetări Nucleare, adoptată la Paris la 1 iulie 1953, astfel cum a fost modificată, şi la Protocolul financiar anexat acesteia, precum şi la Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Organizaţiei Europene pentru Cercetări Nucleare. Convenţia pentru înfiinţarea unei Organizaţii Europene pentru Cercetări Nucleare, precum şi Protocolul financiar anexat acesteia au intrat în vigoare pentru România la data de 17 iunie 2016. Protocolul privind imunităţile şi privilegiile a intrat în vigoare la 17 iulie 2016. Conform practicii CERN, calitatea de membru cu drepturi depline al Organizaţiei se dobândeşte la data intrării în vigoare a ultimului dintre cele două tratate internaţionale, respectiv la 17 iulie 2016 în cazul României.

Anterior, România a beneficiat de statutul de candidat la aderarea la CERN, în baza Acordului pe această temă între Romania şi CERN, semnat la Geneva, la 11 februarie 2010 şi ratificat prin Legea nr. 203 din 27 octombrie 2010 (publicată în Monitorul Oficial al României nr. 728 din 2 noiembrie 2010).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici