MAE: Trei noi documente semnate cu SUA pentru scutul antirachetă

Trei noi documente bilaterale româno-americane necesare implementării sistemului antirachetă în baza de la Deveselu au fost semnate marţi de către oficiali din cele două ţări, informează MAE român.

337 afișări
Imaginea articolului MAE: Trei noi documente semnate cu SUA pentru scutul antirachetă

MAE: Trei noi documente semnate cu SUA pentru scutul antirachetă (Imagine: Octav ganea/Mediafax Foto)

Documentele reprezintă un nou aranjament de implementare şi două amendamente la astfel de acorduri încheiate anterior, fiind încheiate cu ocazia reuniunii de la Bucureşti a Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea "Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României".

În cadrul unor reuniuni anterioare din 2012 ale acestui comitet au mai fost încheiate opt astfel de documente, precizează un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

Acordurile încheiate marţi au fost semnate de Sebastian Huluban, secretar de stat în cadrul MapN şi generalul Mark O.Schissler din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa.

"Având în vedere importanţa acestor documente, pot spune că facem paşi importanţi în pregătirea momentului din 2015 când arhitectura NATO este planificată să atingă Capacitatea Operaţională Iniţială, inclusiv prin amplasarea de interceptori în baza din România, pregătind astfel terenul pentru Capacitatea Operaţională Completă de Apărare Antirachetă a NATO", a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE şi negociator şef cu partea americană privind scutul antirachetă.

De asemenea, oficialul român a afirmat, cu această ocazie, că parteneriatul strategic cu SUA continuă "să reprezinte una dintre pietrele de temelie ale politicii externe a României".

Aurescu "şi-a manifestat încrederea cu privire la marcarea corespunzătoare a momentului inaugurării formale a lucrărilor la Baza de la Deveselu, din acest an, de natură să reflecte angajamentul comun de a operaţionaliza această bază, în conformitate cu calendarul bilateral şi la nivel NATO", mai evidenţiază comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici