MAI: 42 de posibile incidente electorale, semnalate în campania electorală
Reprezentanţii MAI au anunţat sâmbătă că la ora 7.00 s-a încheiat campania electorală, astfel că se interzice afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi difuzarea de materiale publicitare politice, respectiv materiale de propagandă electorală de orice tip, care se referă la alegerile prezidenţiale.
De asemenea, se interzice difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegeri în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private ori prin intermediul unor vehicule special amenajate.
„Prin continuarea propagandei electorale se înţelege, şi deci se interzice, şi sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. De asemenea, este interzisă transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii de vot”, transmit reprezentanţii ministerului.
Conform acestora, pe parcursul campaniei electorale, nu s-au înregistrat incidente deosebite.
Au fost sesizate 42 de posibile incidente electorale, iar aproximativ 53% dintre sesizări au avut legătură cu afişajul electoral.
Patru sesizări, care nu erau de competenţa structurilor MAI, au fost transmise pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central.
MAI anunţă că, pe timpul campaniei electorale au fost organizate 34 de manifestări electorale care s-au desfăşurat în condiţii de siguranţă.
Sâmbătă, angajaţii MAI vor asigura protecţia buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale pe timpul transportului de la locurile de depozitare către secţiile vot. În misiuni vor fi angrenate peste 34.000 de efective ale MAI.
De asemenea, pe parcursul nopţii, angajaţii MAI vor asigura protecţia celor peste 18.900 de secţii de vot constituite la nivel naţional, urmând să le predea preşedinţilor birourilor electorale, duminică dimineaţă, cu sigiliile intacte.
„Referitor la informaţiile din spaţiul public despre faptul că în Registrul Electoral figurează persoane decedate, precizez că Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă listele cu persoanele care au împlinit 18 ani, conform prevederilor şi termenelor legale, pe baza datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor”, arată MAI.
În Duminica alegerilor, aproximativ 43.000 de angajaţi ai MAI vor asigura cercetarea sesizărilor privind incidentele electorale, precum şi protecţia secţiilor de vot şi menţinerea climatului normal de siguranţă publică.