Mai mulţi BANI pentru demnitari. Plafoanele pentru CHELTUIELILE de cazare pentru miniştri şi secretari de stat vor fi majorate

Guvernul vrea să majoreze, joi, plafonul maxim pentru cheltuielile de cazare pentru miniştri şi persoanele asimilate acestei funcţii de la 48.000 de lei anual la 55.000 de lei, iar pentru secretarii de stat, cărora li se decontează doar cazarea pe trei luni pe an, de la 7.500 de lei la 9.000 de lei.

847 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi BANI pentru demnitari. Plafoanele pentru CHELTUIELILE de cazare pentru miniştri şi secretari de stat vor fi majorate

Mai mulţi BANI pentru demnitari. Plafoanele pentru CHELTUIELILE de cazare pentru miniştri şi secretari de stat vor fi majorate (Imagine: Alexandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE: 50 de demnitari au fost nevoiţi să-şi suplimenteze chirii din fonduri proprii

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat, joi, că plafoanele pentru chiriile miniştrilor şi secretarilor de stat se actualizează anual, ea afirmând că anul trecut, din cei 118 beneficiari, aproape 50 au fost nevoiţi să suplimenteze din fonduri proprii cheltuielile de cazare.

”Este vorba de creşterea plafoanelor pentru decontare. Vă reamintesc că tot ceea ce înseamnă chirii, cheltuieli de întreţinere a locuinţelor de serviciu şi amortizarea bunurilor, inclusiv a mobilierului se asigură de instituţiile publice în care demnitarul respectiv activează. Se face o actualizare anuală a acestor plafoane. Anul trecut din 118 demnitari s-a constat că aproximativ 40% au fost nevoiţi să fie suplimenteze din fonduri proprii toate aceste cheltuieli. În consecinţă şi având în vedere ce vă spuneam mai devreme că se face acea actualizare anuală rezultă pentru pentru miniştri, inclusiv persoanele care ocupă funcţii asimilate celei de ministru, precum şi de miniştri delegaţi pe durata mandatului se asigură decontarea cheltuielilor de cazare şi se majorează cu 7.000 de lei pe an, se stabileşte aşadar un plafon maxim anual de 55.000 de lei. Pentru secretarii de stat este vorba de o decontare pe o perioadă de trei luni de la data numirii se majorează cu 1.500 de lei pe an, iar pentru persoanele care ocupă funcţia de viceprim-ministru, ministru, miniştri de stat, ministru delegat şi funcţii asimilate de ministru decontarea se majorează cu 7.000 de lei, plafonul maxim ajunge la 55.000 de lei”, a declarat Alina Petrescu.

Ea a spus că o serie de criterii a stat la baza majorării acestor plafoane.

”De exemplu, începând cu 1 ianuarie 2016 plata impozitelor şi taxelor aferente clădirilor şi terenurilor revine în totalitate societăţii la data la care au fost stabilite tarifele aplicate. În prezent nu fuseseră incluse aceste taxe. După aceea este vorba de o reevaluare a clădirile care a dus şi ea la o creştere a cheltuielilor. (...) În 2016 faţă de 2014 cheltuielile pentru administrarea cheltuielilor au crescut”, a precizat Petrescu.

Potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Executivului, ”persoanele care ocupă funcţii de viceprim-ministru, ministru de stat, ministru, ministru delegat, precum şi funcţii asimilate celei de ministru, care nu deţin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţe în municipiul Bucureşti, beneficiază, în limita unui plafon maxim anual de 55.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea Regiei Autonome <<Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat>> şi propuse în vederea vânzării.

De asemenea, conform proiectului, secretarii de stat şi persoanele care ocupă funcţii asimilate celei de secretar de stat, care nu deţin în proprietate exclusivă ori în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţe în municipiul Bucureşti, beneficiază, pe o perioadă de trei luni de la data numirii în funcţie, în limita unui plafon maxim de 9.000 lei, de decontarea cheltuielilor de cazare pentru folosinţa imobilelor cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat".

În 2016, prima categorie, respectiv cea formată din miniştri şi persoanele asimilate acestei funcţii, a primit 48.000 de lei, în timp ce secretarii de stat şi persoanele asimilate acestei funcţii au primit 7.500 de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici