Mandatul lui Nicușor Dan a fost validat de CCR. Ce proceduri urmează?
Primii pași privind validarea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României au fost îndepliniți: BEC a confirmat rezultatul alegerilor, iar CCR a validat scrutinul și mandatul lui Nicușor Dan.
Ce urmează?
Legislația este clară în ceea ce privește pașii care urmează să fie făcuți. Constituția României și Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României reprezintă baza următorilor pași.
Potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului, președinții celor două camere trebuie să convoace, în termen de 24 de ore de la validarea mandatului de către CCR, o ședință comună cu deputații și senatorii. Nicușor Dan trebuie să depună următorul jurământ în fața Parlamentului: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Preluarea oficială a mandatului de președinte, după depunerea jurământului
Preluarea oficială a mandatului de președinte are loc abia după depunerea acestui jurământ în fața Parlamentului. Acest lucru este prevăzut în articolul 83 din Constituție, care spune că mandatul este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.
După aceste proceduri, Nicușor Dan se poate muta oficial la Palatul Cotroceni sau, în cazul în care nu dorește acest lucru, în altă locație decisă de comun acord cu RA-APPS. El a afirmat recent că printre opțiunile pe care le analizează se află actuala locuință închiriată, vila de protocol sau Palatul Cotroceni.
Desemnarea premierului
Ulterior, printre primele acțiuni pe care trebuie să le ia președintele Nicușor Dan se află consultările cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui premier. Noul președinte a afirmat că dorește un premier care să coaguleze o majoritate parlamentară pentru învestirea Executivului, pentru o guvernare stabilă, care să acționeze, în primul rând, pentru reducerea deficitului bugetar.