Marcel Ciolacu a discutat cu ambasadorul american James O’Brien despre situaţia la Marea Neagră

Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit joi pe ambasadorul James O’Brien, coordonatorul Biroului pentru aplicarea Sancţiunilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, discuţiile concentrându-se pe climatul de securitate la Marea Neagră în contextul războiului din Ucraina.

295 afișări
Imaginea articolului Marcel Ciolacu a discutat cu ambasadorul american James O’Brien despre situaţia la Marea Neagră

Marcel Ciolacu a discutat cu ambasadorul american James O’Brien despre situaţia la Marea Neagră

Prim-ministrul român a salutat adoptarea de către Administraţia SUA a Strategiei privind Marea Neagră, precum şi deschiderea Guvernului României de a conlucra strâns în perioada următoare pentru realizarea obiectivelor strategiei.

Partea română a exprimat, totodată, în cadrul discuţiei cu James O’Brien, aprecierea pentru adoptarea de către Senatul american, a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA), care include şi proiectul de lege Black Sea Security Act. Acesta reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului SUA şi care se alătură deciziilor importante, de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administraţia SUA, inclusiv în urma dialogului şi consultării apropiate cu România.

În acest context, Marcel Ciolacu şi James O’Brien au reafirmat sprijinul pentru securitatea şi stabilitatea Republicii Moldova, ca parte esenţială pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat decizia României de a sprijini Ucraina pentru continuarea exporturilor de cereale către pieţele globale, după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a nu prelungi Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră şi a prezentat măsurile complexe implementate de Guvern pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere cu Ucraina, ceea ce a contribuit la creşterea capacităţilor de tranzit la punctele de frontieră.

Pentru partea română, rămâne o prioritate utilizarea şi dezvoltarea capacităţilor de tranzit deja existente şi angrenarea sprijinului, inclusiv financiar, al Statelor Unite ale Americii şi al Comisiei Europene pentru proiecte ce vizează creşterea capacităţilor de stocare şi export prin porturile de la Galaţi şi Constanţa.

Întrevederea a prilejuit o bună oportunitate de a trece în revistă cooperarea economică, precum şi schimburile comerciale bilaterale în creştere, dar şi investiţiile americane din România.

Au fost evidenţiate şi apreciate, de asemenea, eforturile comune privind progresele în materie de includere a României în Programul Visa Waiver.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici