- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (01.06.2022, 12:51)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marcel Ciolacu, de acord cu „legea fugarilor” pusă în dezbatere de Ministerul Justiţiei
- Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că este de acord cu proiectul „legii fugarilor”, pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei.
- „Nu poţi, un sistem întreg, să încerci să condamni pe cineva şi în momentul în care trebuie să duci sentinţa la îndeplinire să nu-l mai găseşti acasă”.
Urmărește
754 afișări
„Să vedem forma. Categoric (sunt de acord - n.r.). Vedem cu ce ne confruntăm şi cred că e corectă abordare. Adică, nu poţi, un sistem întreg, să încerci să condamni pe cineva şi în momentul în care trebuie să duci sentinţa la îndeplinire să nu-l mai găseşti acasă. Suntem, totuşi, un stat european, cu pretenţii”, spune Marcel Ciolacu.
Reacţia liderului PSD vine după ce Ministerul Justiţiei a anunţat, marţi, lansarea în dezbatere publică a Legii fugarilor, un răspuns la numeroasele cazuri în care persoane faţă de care s-a dispus o pedeapsă definitivă privativă de libertate se sustrag executării pedepsei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Consiliul Local al Sectorului 4 adoptă taxa de 540 de lei/an pentru proprietarii de mașini care nu au loc de parcare. Intră în vigoare de la 1 ianuarie
-
MApN, după accidentul din poligon: Un militar externat, alţi patru transferaţi la spitale militare
-
Gorghiu, după decizia în „Dosarul Ursu”: Am trăit să văd o asemenea reparaţie chiar şi parţială
-
Guvernul aprobă suplimentarea bugetelor unor ministere din fondul de rezervă bugetară
„Creşterea numărului de condamnaţi care se sustrag executării pedepsei penale reflectă o realitate socială nouă, urmare a unui cumul de cauze probabile: resurse financiare considerabile ale unora dintre condamnaţi, sentimentul impunităţii şi mentalitate bazată pe lipsă de respect faţă de lege şi Justiţie. Infracţiunea de evadare, prevăzută de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, a fost concepută de legiuitor într-o perioadă în care fenomenul sustragerii de la executarea pedepsei după pronunţarea hotărârii judecătoreşti definitive penale nu era răspândit, persoanele faţă de care s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare la pedepse privative de libertate predându-se autorităţilor pentru executarea pedepselor în cvasitotalitatea cazurilor, aceasta fiind conduita obişnuită a celor condamnaţi”, se arată în comunicat.
Conform acestuia, în contextul în care cazurile de sustragere de la executarea unei pedepse erau relativ izolate, au fost apreciate a fi suficiente mecanismele de cooperare judiciară internaţională în materie penală pentru a aborda situaţiile în care persoanele condamnate „fugeau” de lege, sustrăgându-se autorităţilor de aplicare a hotărârior judecătoreşti definitive penale.
„Proiectul de lege propune completarea art. 285 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, asimilând evadării şi fapta persoanei condamnate definitiv la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se preda organului de poliţie în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a respectivei hotărâri de condamnare”, se mai arată în comuniact.
Astfel, pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.
„Pentru a reglementa şi situaţia persoanelor condamnate definitiv la o pedeapsa privativă de libertate anterior intrării în vigoare a prezentei legi şi care se sustrag de la executarea respectivei pedepse, proiectul prevede, sub sancţiunea unei pedepse similare celei prevăzute de dispoziţiile Codului penal referitoare la evadare, un termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a legii în care aceste persoane se pot preda organului de poliţie”, susţin reprezentanţii ministerului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: România intră în Schengen. Klaus Iohannis anunță aderarea României: „Calea noastră este europeană”
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Mama lui Armando, tânărul de 27 de ani mort în accidentul din Ploiești, nu știe că fiul său nu mai este în viață 😲
CANCAN.RO
Ireal din ce este făcut laptele vegetal din comerț, de fapt. Dragoș Pătraru: „E mai dăunător decât o găleată cu mititei”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1023. Trump critică utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane în interiorul Rusiei, dar semnalează sprijin pentru Kiev / Pentagonul: Rusia ar putea lansa racheta Oreshnik asupra Ucrainei în următoarele zile / Zelenski: Invitaţia NATO ar trebui să cuprindă întreg teritoriul Ucrainei
-
astăzi, 17:45
MApN, după accidentul din poligon: Un militar externat, alţi patru transferaţi la spitale militare