Marga: PSD şi PNL vor decide până luni în privinţa celor două posturi de secretari de stat din MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, marţi, că PSD şi PNL vor decide până luni cu privire la propunerile pentru cele două posturi de secretari de stat din MAE, în condiţiile în care Bogdan Aurescu a fost asumat de PSD.

270 afișări
Imaginea articolului Marga: PSD şi PNL vor decide până luni în privinţa celor două posturi de secretari de stat din MAE

Andrei Marga (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

"Nu vă pot da nume, pot să vă spun că astăzi începe discuţia. Există propuneri din partea PNL şi PSD, până luni vom lua decizia", a declarat Marga.

Noul ministru a spus că în privinţa personalului din MAE nu vor fi făcute "alte schimbări imediate, exceptând secretarii de stat".

El a arătat că va urmări ca posturile de secretari de stat din organigrama MAE, organizate în prezent tematic, să includă şi o repartizare pe zone geografice sau pe ţările mari.

"Trebuie să ştim dacă cineva răspunde în mod expres de Germania", a afirmat Marga.

El a mai spus că va încerca în mandatul său să fie scoase la concurs cât mai multe posturi în MAE, conform practicii internaţionale, arătând că, deşi teoretic toate posturile din minister sunt ocupate prin concurs, există o percepţie publică negativă faţă de aceste concursuri.

"E o nemulţumire în societate, a multor tineri pregătiţi, intelectuali, care ar vrea să lucreze în diplomaţie, dar au impresia că aici e totul aranjat, că nu poţi intra decât dacă ai pe cineva acolo sus. Vom încerca să demontăm această impresie”, a afirmat Marga.

El a menţionat că intenţionează ca Institutul Diplomatic să fie reorganizat pentru a pregăti tinerii diplomaţi "într-un mod mai riguros, acreditabil în termenii internaţionali de astăzi".

Şeful diplomaţiei i-a mulţumit predecesorului său, Cristian Diaconescu, pentru "competenţa profesională excelentă, devoţiunea continuă, fără cusur, pentru cauzele ţării, ale acestui minister", "pentru ce a făcut în mandatul recent, dar şi cel anterior ca ministru de Externe”.

Marga a mai spus că îl consideră pe Diaconescu "partener în abordarea unor chestiuni complicate care vor interveni".

Marga şi Diaconescu au discutat în cabinetul ministerial timp de aproximativ o oră după ora anunţată pentru sosirea în MAE a noului ministru, iar ulterior au coborât împreună şi au susţinut o declaraţie în sala de presă, unde au fost aşteptaţi de jurnalişti, precum şi de personalul diplomatic.

Premierul Victor Ponta declara, luni seară, că îi va propune lui Bogdan Aurescu să rămână secretar de stat la MAE.

Întrebat când va stabili algoritmul de împărţire a secretarilor de stat, Ponta a răspuns: "Nu e vorda de un algoritm, ci de acordul USL, care vorbeşte foarte clar de paritate între USL şi ACD. Acolo unde sunt doi secretari de stat, unul va fi din partea noastră, unul va fi din partea ACD".

Andrei Marga declara, luni, după ce a fost avizat în comisii, că algoritmul stabilit în USL referitor la repartizarea secretarilor de stat din MAE este de doi pentru PSD şi unul al ACD, nefiind însă exclusă şi sprijinirea politică a unora din cei actuali.

De asemenea, el arăta că nu este în interesul guvernării USL să disloce oameni foarte competenţi şi l-a dat exemplu pe Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri globale şi politică de securitate.

În MAE sunt trei secretari de stat: Bogdan Aurescu, Luminiţa Odobescu şi Anton Niculescu, cărora li se adaugă şi secretarul general Maria Ligor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici